Op bezoek bij een 'vreemde' opa en oma, leerlingen gaan langs bij ouderen met dementie

10 december 2019 om 20:30
Omroep Brabant
Leerlingen van basisscholen in de buurt bezoeken dementerende ouderen die in De Wijngaerd wonen.
Omroep Brabant
Annabel, Jo en Mace lossen samen een puzzel op.
1/2 Leerlingen van basisscholen in de buurt bezoeken dementerende ouderen die in De Wijngaerd wonen.
Kinderstemmen klinken door de hal en de zaal van zorgcentrum De Wijngaerd in Made. Gelach, af en toe een knuffel. Maar deze kinderen bezoeken hun eigen opa en oma niet, maar wildvreemden.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Het gaat om een project van het zorgcentrum waarbij leerlingen van basisscholen uit de buurt de demente bewoners van het zorgcentrum bezoeken om een spelletje te doen of om gewoon even te kletsen. Het zorgcentrum won hiermee de CZ Verwenzorgprijs.

Iedere week bezoeken andere basisschoolleerlingen de ouderen een paar uurtjes en zowel de kinderen als de ouderen vinden het hartstikke leuk.

Puzzelen
Jo van der Vaart (83) heeft vier kinderen, maar die wonen allemaal ver weg, onder meer in Wageningen en Zaandam. Gezellig probeert ze samen met Mace (7) en Annebel (6) een puzzel op te lossen.

"Die moet hier ja, en dan hier nog eentje", geeft ze aanwijzingen. "Ik ben blij dat er iemand komt. Je zit maar alleen en dan duurt de dag zo lang", vertelt ze. De kinderen vertellen haar over hun familie en hun leven. Jo doet hetzelfde, maar dan meerdere keren zoals dat met dementie gaat.

Oud
Gezamenlijk worden wat liedjes gezongen, sommige groepjes knutselen wat. "Hoe is het om oud te zijn?", krijgt Jo de vraag. Als je zelf 6 bent, is 83 natuurlijk ontzettend oud.

Na ongeveer twee uur gaan de leerlingen en hun leraar weer naar school, maar niet voordat ze uitgebreid afscheid genomen hebben en nog eens happy birthday hebben gezongen. Tot volgende week, dan bezoeken weer andere 'kleinkinderen' hun 'opa en oma'.

Wachten op privacy instellingen...