Konijntjes en Schotse hooglanders houden niet van geknal, maar wel van vuurwerkvrije zones

11 december 2019 om 15:31
Er komt een bord in de straat, maar er worden geen boetes uitgedeeld.
Er komt een bord in de straat, maar er worden geen boetes uitgedeeld.
Vuurwerkvrije zones zijn populair in Tilburg. Bij de gemeente zijn twintig verzoeken binnengekomen voor een vuurwerkvrije zone. Vorig jaar waren dat er maar zes. Bij die twintig zones van nu zitten onder meer zes kinderboerderijen en een begrazingsgebied voor de Schotse hooglanders.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Verder zijn de locaties zeer divers. Het gaat onder meer om speeltuintjes en delen van straten en parkjes waar ook vaak honden uitgelaten worden.

Tilburg is de enige gemeente in Brabant waar inwoners zelf een verzoek voor een vuurwerkvrije zone in kunnen dienen. Veel andere gemeentes kennen die zones wel, bijvoorbeeld in de buurt van verzorgingshuizen, maar wijzen ze zelf zonder advies van hun inwoners aan. Overtreders kunnen in die aangewezen zones wel een boete krijgen. In Tilburg is dat niet zo.

Bang voor vernielingen
"Mensen die een verzoek indienen, zijn vaak bang voor vernielingen of bang voor overlast van honden", zegt de gemeente Tilburg.

De verschillende verzoeken moeten nog worden beoordeeld. Als er toestemming wordt gegeven krijgen de mensen een speciaal bord dat ze in de buurt op kunnen hangen. Ook zijn er posters om achter het raam te hangen.

Het gaat om een vrijwillig verbod, de gemeente gaat er vanuit dat burgers zich onderling netjes gedragen. Overtreders krijgen dus geen boete. "Met de borden kunnen buurtbewoners 'overtreders' makkelijker aanspreken. Maar als niet iedereen mee wil doen, moet daar rekening mee gehouden worden. Zijn er mensen die toch vuurwerk af willen steken in de zone, respecteer dat dan", stelt de gemeente op haar site.

Van de zes aanvragen die vorig jaar binnenkwamen, was er één te laat. Drie aanvragers trokken zich terug uit vrees voor negatieve aandacht. Er waren dus maar twee buurten waar de bordjes uiteindelijk echt stonden. Daarnaast kregen vier kinderboerderijen kregen andere borden.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...