Smakelijk recept uit 'Lekker Weekend!', geroosterde flespompoen met invloeden uit het Midden-Oosten

14 december 2019 om 10:18
De rubriek Smakelijk! is elke zaterdag na halfelf 's ochtends te horen op de radio in het programma Lekker Weekend! Een kok vertelt over een Brabants streekproduct en geeft een bijpassend recept. Op 14 december hoorde je koksopleider Arnoud de With van Curio, in Breda. Hij maakte een salade van geroosterde flespompoen met Vadouvan, yoghurt met limoen en roos, pittige pompoenpitten en peterselie.
Profielfoto van Martin Volder
Geschreven door

De pompoen komt van landgoed De Wildert in Bosschenhoofd. Er ligt op het landgoed een kleinschalige natuurcamping en de uitbaters hebben een enorme biologische moestuin aangelegd. Zij telen seizoen producten, zo ook flespompoenen. Dit recept komt uit de oven doordat ik ben geïnspireerd door de zelfgebouwde pizzaoven, die midden op het terrein staat en waar de campinggasten gezamenlijk gebruik van mogen maken op de wekelijkse pizza-avond.

Ingrediënten:

  • Een flespompoen
  • Een halve deciliter zonnebloemolie
  • Een teen knoflook
  • Een eetlepel Vadouvan
  • Gehakte platte peterselie (als garnering)
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • Rasp en sap van een halve limoen
  • Een theelepel gedroogd rozenblad
  • Zout en peper
  • Drie eetlepels pompoenpitten
  • Specerijenmengsel:
  • Een theelepel paprikapoeder
  • Een halve theelepel chiliflakes
  • Een halve theelepel gemalen komijn
  • zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Halveer de pompoen en verwijder de draden en de pompoenpitten.
  • Snijd de pompoen in schijven van een centimeter.
  • Hak de knoflook zeer fijn en meng met de olie en de Vadouvan.
  • Wrijf de pompoen in met de kruidige olie en rooster in de oven gedurende twintig minuten.
  • Verwijder de schil en laat de pompoen iets afkoelen.
  • Rooster de pompoenpitten in een droge pan.
  • Zodra ze iets kleuren, voeg een heel klein beetje olie toe en tenslotte de specerijen naar smaak. Verwarm de specerijen heel kort mee en laat afkoelen op keukenpapier.
  • Meng intussen alle ingrediënten voor de yoghurt.
  • Schik de pompoen op bord, bestrooi met de pitten en wat grof gehakte platte peterselie. Serveer de yoghurt er apart bij of giet over de pompoensalade.

TIP: Deze salade is ook heerlijk met geschroeide coquilles of een schouderkarbonade van de barbecue!

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...