Michael van Gerwen is de grote favoriet om het PDC WK darts te winnen

13 december 2019 om 11:52
nl
De one hundred and eighties schallen de komende weken weer door de huiskamers, want vrijdagavond begint het PDC WK darts. Het toernooi duurt tot en met nieuwjaarsdag. De Brabantse aandacht is gericht op Benito van de Pas, Jelle Klaasen en regerend wereldkampioen Michael van Gerwen. De Vlijmenaar wordt gezien als de grote titelfavoriet in Londen. "Wie hem van de titel kan houden? Ik denk niemand."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Ja, die favorietenrol is helemaal terecht", meent dartsverslaggever Arjan van der Giessen. "Dat heeft hij afgedwongen met zijn prestaties van de laatste jaren. Af en toe heeft hij een dipje gehad. Afgelopen zomer ook weer, in Blackpool bijvoorbeeld. Maar sinds zijn vrouw Daphne zwanger is, is Michael helemaal opgebloeid. Dat zie je ook aan zijn resultaten. Van de laatste zes grote toernooien won hij er vier, dus hij is de te kloppen man."

Grote onbekende
Grote vraag is wie Van Gerwen van de titel zou kunnen afhouden. "Eigenlijk ben ik geneigd te zeggen: niemand. Er is er één die dit jaar een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dat is Gerwyn Price. Hij heeft Michael in de halve finale van het Grand Slam of Darts-toernooi in Wolverhampton verslagen. Dat was zijn eerste overwinning op Michael. Daarvoor had hij nooit van hem gewonnen tijdens een groot toernooi. Maar dit WK wordt er niet gespeeld in legs maar in sets. In de finale moeten zeven sets gewonnen worden, in een best of five. Hoe langer een wedstrijd duurt, hoe meer dat in het voordeel is van Michael. Omdat hij beter in staat is zo'n lange wedstrijd goed in te delen. Dus hij is favoriet nummer één."

Bredanaar Jelle Klaasen start aan het begin van de avond. Hij komt in de voorronde uit tegen Kevin Burness. "Die Brit kent niemand echt goed", vertelt Van der Giessen. "Burness heeft zich op het laatste moment geplaatst voor het WK, net als Benito van de Pas. Hij is een compleet onbekende voor iedereen. Ik ken hem ook niet. Ik weet niet wat ik van hem moet verwachten. Jelle ook niet, maar die moet uitgaan van zijn eigen kracht."

Aangepaste worp
Klaasen zou die eerste wedstrijd normaal gesproken moeten kunnen winnen. De winnaar ontmoet tijdens de laatste wedstrijd van de avond Michael van Gerwen. "Van Gerwen tegen Jelle Klaasen is een interessante wedstrijd. Dan draait het om drie gewonnen sets. Als Jelle super is en Michael niet, zou Jelle een kans hebben. Maar alleen als aan allebei die voorwaarden wordt voldaan. Maar dat verwacht ik niet, hoor. Als Michael in zijn normale niveau haalt en Jelle ook, dan gaat Jelle verliezen."

Klaasen kende geen geweldig dartsjaar. "Hij heeft flink last gehad van een polsblessure", weet Van der Giessen. "Daar heeft hij zijn worp op aangepast. Ik weet niet hoe hij er nu voor staat en ik denk dat hij dat zelf ook niet goed weet. Hij gooit nu wat minder hard, zodat hij minder kracht hoeft te zetten met zijn pols."

Dramatisch jaar
Benito van de Pas is de derde Brabander die in actie komt tijdens het WK. De Tilburger kende volgens Van der Giessen 'een dramatisch jaar'. "Hij dreigde zelfs buiten de top 64 van de ranking te vallen. Dan zou hij zijn Tourcard kwijtraken. Dat hij zich geplaatst heeft voor dit WK is heel mooi. Hij zegt dat hij weer goed in vorm begint te raken, dat hij helemaal gewend is aan zijn nieuwe pijlen. Want daarmee is het allemaal begonnen. Hij is veranderd qua pijlen omdat zijn oude pijlen te vaak uit het dartsbord vielen. Hij gooit namelijk zachtjes."

Van de Pas komt volgende week woensdag voor het eerst in actie, tegen Gabriel Clemens, Een enorm moeilijke tegenstander, volgens Van der Giessen. "Clemens is op dit moment de beste Duitser", vertelt hij. "Gabriel presteerde de laatste major-toernooien erg goed. Als Benito al van hem wint, moet hij daarna tegen een andere Duitser, Max Hopp. Hij heeft het niet getroffen met de loting."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.