Jannie Visscher verkozen tot nieuwe voorzitter van SP

14 december 2019 om 13:53
nl
De leden van de SP hebben Jannie Visscher gekozen als nieuwe partijvoorzitter. Visscher, die de voorkeur had van het partijbestuur, versloeg uitdager Patrick van Lunteren uit Breda. Ze kreeg bijna twee derde van de stemmen.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Visscher volgt Ron Meyer op. Ze staat voor de taak de partij uit het slop te halen. De SP incasseerde vier verkiezingsnederlagen op rij en staat er volgens opiniepeilers opnieuw niet geweldig voor. Meyer trok zich die nederlagen, en de campagneflaters die daaraan zouden hebben bijgedragen, aan en kondigde in mei op te stappen.

Visscher was wethouder in Groningen en Eindhoven. Daar is ze nu raadslid.

Wachten op privacy instellingen...

De strijd om het voorzitterschap verliep niet altijd even zachtzinnig, merkten verschillende SP'ers zaterdag op het partijcongres in Nieuwegein op. Op sociale media raakten de gemoederen soms verhit tussen aanhangers van de twee kampen. Zo was er veel te doen om de waarschuwing van Van Lunteren dat de SP niet de partij 'van boze witte mannen moet blijven'.

Dat deed denken aan de vorige voorzittersverkiezing, toen Meyer nipt Sharon Gesthuizen versloeg. Die strijd legde de tweespalt in de partij bloot tussen bijvoorbeeld voorstanders van een harder migratiebeleid en pleitbezorgers van een mildere koers.

Visscher en haar 'maatje' Van Lunteren benadrukken steeds dat ze samen willen optrekken. De partij gaat zich nu buigen over onder meer een nieuw verkiezingsprogramma. De SP heeft het afgelopen halfjaar 'intensief' gediscussieerd over wat er de laatste tijd is misgegaan en wat er kan verbeteren, brengt de nieuwe voorzitter in herinnering. Ze belooft daarmee maandagmorgen 'meteen' aan de slag te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!