Supportersbus FC Den Bosch aan de kant gezet, fans woedend vanwege 'privacyschending'

14 december 2019 om 17:27
Supporters van FC Den Bosch zijn onderweg naar het NAC-stadion staande gehouden en gefouilleerd.  (Archieffoto)
Supporters van FC Den Bosch zijn onderweg naar het NAC-stadion staande gehouden en gefouilleerd. (Archieffoto)
Een bus met supporters van FC Den Bosch is vrijdag onderweg naar het NAC-stadion in Breda staande gehouden door de politie. Deze had een tip binnengekregen dat de fans harddrugs zouden hebben gebruikt. Er zijn foto's gemaakt van inzittenden. De supporters zijn nu woedend omdat ze vinden dat hun privacy is geschonden.
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

De politie was eerder getipt dat een groep harde kernsupporters onderweg naar de wedstrijd in Breda 'flink harddrugs zou gaan gebruiken'. De politie gaf de supportersbus een volgteken op de de Backer en Ruebweg in Breda en de bus werd aan de kant gezet bij het politiebureau op de Mijkenbroek. Daar werden de inzittenden gecontroleerd en gefouilleerd. In het cellencomplex werd hen ook uitgelegd waarom de politie tot deze actie overging.

Kleine hoeveelheden harddrugs
Bij de controle werden enkele kleine hoeveelheden harddrugs aangetroffen, meldt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. Er zijn foto's gemaakt van alle inzittenden of identiteitsbewijzen en daarnaast zijn hun gegevens genoteerd. "Mensen die hun ID niet konden overhandigen hebben we ook op de foto gezet", legt Van Hooijdonk uit. "Deze foto's zijn na de controle vernietigd."

Privacy geschonden
De supporters van FC Den Bosch zijn woedend en schrijven op Facebook dat deze aanpak 'compleet buitenproportioneel is uitgevoerd en de privacy van personen ernstig is geschonden.' Volgens de supportersclub werden ook jonge kinderen en hun ouders naar het politiebureau afgevoerd. De politiewoordvoerder zegt echter dat zij in bus mochten blijven zitten. Wel is er een foto van ze gemaakt, ook deze is vernietigd.

Klachten
De supportersvereniging roept op om een klacht in te dienen bij de politie. Van Hooijdonk stelt dat het allemaal op de juiste manier gegaan: "Het is belangrijk voor het handhaven van de orde in en rondom het stadion dat zich onder de bezoekers geen supporters bevinden die hevig onder invloed van drugs zijn." Volgens hem is een enkele klacht binnengekomen over de controle van de supportersbus. De bus is na de controle onder politiebegeleiding naar het NAC-stadion gebracht zodat de fans op tijd waren om de wedstrijd bij te kunnen wonen.

In eerste instantie hield de politie een andere supportersbus van de club staande op de A59. In deze bus werden enkele inzittenden gefouilleerd. Toen bleek dat de betreffende personen niet aanwezig waren in de bus, werd deze controle snel afgerond.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...