Historicus Marilou ontdekte ‘bruidsfoto des doods’ van man met dode vrouw [GOEI VOLK]

14 december 2019 om 20:58
nl
Op het eerste oog lijkt er niets geks aan de hand met de trouwfoto van Carl Weber en zijn vrouw Emily uit 1850. Maar wie goed kijkt, ziet dat Emily overeind wordt gehouden met stokjes en touwtjes. Een paar uur voordat deze foto werd gemaakt, overleed ze. “Het is zo bizar. Je denkt: dat kán niet waar zijn.”
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Marilou Nillesen ontdekte de foto vorig jaar in het archief van het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC), waar ze werkt als historisch verslaggever. Ze vertelt over haar werk in de Instagram-serie ‘Goei Volk’ van Omroep Brabant.

“Als historisch verslaggever zoek ik verhalen achter foto’s en stukken uit ons archief. De bruidsfoto is één van de meest bizarre ontdekkingen die ik ooit heb gedaan. Het gaat om architect Carl Weber en zijn vrouw Emily. Hij moet zich na het overlijden van zijn vrouw in 1850 hebben gerealiseerd dat ze geen bruidsfoto hadden, dus heeft hij er een paar uur naderhand nog een laten maken. Toen ik het zag, dacht ik: hoe heb ik het kunnen missen?”

Niet alle verhalen zijn zo spectaculair als de ‘bruidsfoto des doods’. “Maar achter archiefstukken zit wel vaak meer dan je denkt. Ik hoop er nog veel tegen te komen. De geschiedenis klotst hier tegen de plinten omhoog”, vertelt Marilou.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.