'Heel triest', man babbelt zich naar binnen bij echtpaar in verzorgingstehuis en steelt sieraden - Omroep Brabant

'Heel triest', man babbelt zich naar binnen bij echtpaar in verzorgingstehuis en steelt sieraden

17 december 2019 om 12:41
nl
Als Leo (86) zijn aanleunwoning in Breda binnenstapt, loopt een onverwachte bezoeker met hem mee. Met een babbeltruc weet de indringer in de woning te komen en berooft Leo en zijn vrouw van gouden sieraden. Dochter Helga kan bijna niet geloven dat er op deze manier misbruik wordt gemaakt van ouderen. "Heel triest is het. Dit gebeurt anderen, je denkt niet dat dit jouw ouders overkomt."
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

Het is donker, schemerige verlichting schijnt over de niet afgesloten binnenplaats waar de containers van het Bredase verzorgingstehuis Ruitersbos staan. Als de 86-jarige vader van Helga zoals elke avond zijn afval naar buiten brengt, krijgt hij hulp van een onbekende.

Nietsvermoedend gaat Leo het verzorgingstehuis waar hij woont weer binnen. De hal is voor iedereen toegankelijk maar om de tweede toegangsdeur van de flat te openen, is een sleutel nodig, legt Helga uit. Hij kijkt hij nog een keer achterom: niemand te zien.

Babbeltruc
Als Leo bij zijn aanleunwoning op de derde verdieping aankomt en de deur opent, verschijnt er uit het niets een man die met hem mee naar binnenloopt.

"Hij zei dat hij van de gemeente of de woningbouwvereniging was en deed alsof hij de verwarming kwam repareren. Mijn vader geloofde deze babbeltruc in eerste instantie", vertelt dochter Helga. "Hij moest in een kleine kamer van de woning gaan zitten. De man zei vervolgens dat hij de verwarming drie keer aan en uit moest zetten."

De vader van Helga vond dat op zijn minst opmerkelijk, want de verwarming brandde wel degelijk. Ondertussen wist de indringer zijn weg te vinden via de woonkamer, waar de moeder (84) van Helga in een stoel zat, naar de slaapkamer.

Gestrompeld
"Mijn vader is naar de slaapkamer gestrompeld, maar de dief had zijn slag al geslagen", legt Helga uit. "Hij heeft tegen de man gezegd dat hij weg moest gaan. Dat maakte blijkbaar indruk, want de indringer rende vervolgens de flat uit."

Uit de woning bleken gouden sieraden, waaronder een gouden ring, een gouden broche in de vorm van een dennentak en een speciaal speldje, te zijn verdwenen.

Camerabeelden
Er is maandagavond direct aangifte gedaan van het voorval. De politie heeft camerabeelden opgevraagd en daarop is duidelijk te zien hoe de dief de flat binnenkwam, vertelt Helga. "Je ziet op de beelden precies hoe hij heel sluw achter mijn vader door de deur glipt. Even later is ook te zien dat hij vlucht."

De indringer heeft dezelfde babbeltruc ook geprobeerd toe te passen bij de overbuurvrouw van het oudere echtpaar. Dochter Helga hoopt dat de politie nu snel de dader vindt: "Gelukkig heeft hij mijn ouders lichamelijk niets aan gedaan maar de sieraden en daarmee alle herinneringen zijn nu verdwenen. Dat is echt heel erg", vertelt ze emotioneel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.