Proces tegen verdachte van de Posbankmoord moet over vanwege omstreden undercoveroperatie

17 december 2019 om 13:22
Een gedenkteken op de Posbank. (foto: ANP)
Een gedenkteken op de Posbank. (foto: ANP)
Het proces tegen Souris R. uit Veghel, één van de twee mannen die verdacht worden van de Posbankmoord, moet over. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Daarmee volgt de hoogste rechter een advies van de advocaat-generaal. Die plaatste eerder kritische noten bij de undercoveroperatie die de politie gebruikte om verklaringen los te krijgen bij deze verdachte, Souris R.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Het hof had Frank S. uit Boekel en Souris R. uit Veghel veroordeeld tot achttien jaar cel voor het medeplegen van de moord op Alex Wiegmink. De 44-jarige hardloper uit Drempt in Gelderland werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank. Zijn lichaam werd niet veel later verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in Erp. De veroordeling van Frank S. blijft wel staan.

Hoge beloning
Undercoveragenten die zich voordeden als criminelen beloofden Souris R. een beloning van 75.000 euro als hij de moord zou bekennen. Hij deed dat en werd aangehouden. De Hoge Raad oordeelt dat agenten door deze 'Mr. Big-methode' wezenlijke onderdelen van zijn verklaring hebben beïnvloed.

De twee verdachten zouden destijds bezig zijn geweest met de voorbereiding van een overval, waarvoor zij een auto wilden stelen. Zij stonden met geladen vuurwapens op een parkeerplaats, waar ook de auto van Wiegmink stond. Het slachtoffer was op het verkeerde moment op de verkeerde plek, zo oordeelde het hof eerder.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...