Video

Gedonder rond rijksmonument Huis van Waalwijk: gemeente krijgt duizenden protesthandtekeningen

17 december 2019 om 20:24
nl
Duizenden handtekeningen hebben ze al binnen, de actievoerders van rijksmonument Huis van Waalwijk. “Ik verwacht dat we donderdagavond 4000 handtekeningen kunnen overhandigen aan de gemeenteraad”, zegt een strijdbare voorzitter Theo Vugts. Hij en andere vrijwilligers vechten tegen een plan van de gemeente Waalwijk om ruimtes in het oude raadhuis te verhuren aan een commerciële partij. Ruimtes die nu in gebruik zijn bij de Heemkundekring en andere vrijwilligersorganisaties.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De vrijwilligers zijn woest. Het Huis van Waalwijk (het oude raadhuis) is onder meer in gebruik bij de heemkundekring en een stichting die allerlei activiteiten organiseert in het gebouw, zoals het huis van Sinterklaas. De clubs protesteren heftig tegen de mogelijke verhuur van de kelderverdieping aan schoenenbedrijf Nubikk.

In de kelder zit ook het historische cellencomplex. Dat moet open blijven voor publiek en mag niet verhuurd worden aan een commerciële partij, is het strijdbare standpunt. Dat lijkt ook de mening te zijn van de Waalwijkse politiek.

Vierduizend ondertekenaars van een petitie
Het college van B en W overviel de vrijwilligers recent met de mogelijke verhuurplannen, waarna de actie 'Handen af van het Huis van Waalwijk' werd gelanceerd. Donderdagavond worden de handtekeningen overhandigd aan de gemeenteraad.

De handtekeningen zijn een indringend signaal aan de politiek, vindt Vugts. “Dit kunnen ze niet negeren. Niet het college, maar ook niet de politieke partijen coalitie en oppositie. Handen af van het huis van Waalwijk en handen af van de organisaties die daar zitten.”

Wellicht geschrokken door alle ontstane ophef 'regent' het inmiddels moties in de Waalwijkse politiek. De grote lijn van alle moties van coalitie en oppositie is dat er een ‘pas op de plaats’ gemaakt moet worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.