Provincie houdt vast aan deadline 1 januari 2021 voor vergunningaanvraag milieuvriendelijke stallen

DEN BOSCH - De provincie houdt vast aan het voorstel om veehouders tot 1 januari 2021 de tijd te geven om een vergunning aan te vragen voor milieuvriendelijke stallen. De deadline is nu nog 1 april 2020. Gedeputeerde Staten wilden het uitstel al langer, maar dit plan kreeg geen politieke meerderheid. Daarom regelt Gedeputeerde Staten het nu via een zogenoemde 'interim omgevingsverordening'. Actievoerende boeren vinden het uitstel onvoldoende.

Het provinciale bestuur maakte haar plannen bekend op de dag waarop boeren massaal protesteren tegen het landelijke en provinciale beleid. Het voorstel is naar Provinciale Staten gestuurd, die er aanstaande februari een besluit over neemt. Met het opschuiven van de deadline voor het aanvragen van een vergunning schuift ook de deadline voor het bouwen van een nieuwe stal op, naar 1 oktober 2022.

Geen meerderheid
Een motie van 4 van de 5 coalitiepartijen (VVD, D66, GroenLinks en PvdA) om de deadlines uit te stellen werd vrijdag door een meerderheid van de Staten verworpen. De meerderheid kwam er niet, omdat de SP tegenstemde. De partij is wel voor maatregelen, maar ze wilde meer. Namelijk dat bij verkoop van boerenbedrijven vijftig procent uitstootrechten wordt afgeroomd voor natuurverbetering. Daar wilde provinciebestuurder Grashoff niet aan.

Het CDA, de vijfde coalitiepartij, diende vrijdag een motie in om de deadline waarbinnen boeren hun stallen milieuvriendelijk moeten hebben helemaal los te laten. Toen die motie sneuvelde stapte de partij uit de coalitie.

LEES OOK: Gedeputeerde Grashoff: 'datum van 1 april 2020 is niet in beton gegoten'