Video

Boer met Kiespijn: Omroep Brabant kijkt achter de hekken van Brabantse Boeren

28 december 2019 om 20:08
nl
Boeren, we hebben ze nog nooit zoveel gezien als de afgelopen maanden. In de kranten, op tv, op de weg. Telkens gaat het over de regels, de cijfers, de politieke beslissingen. Maar wat zijn de verhalen achter onze berichten? Wat betekent deze enorme ontwikkeling nu echt voor onze provincie? Voor onze boeren, voor de Brabanders?
Geschreven door

Omroep Brabant en onderzoekscollectief Spot On Stories zoeken dat het komende half jaar uit met een groot multimediaal project: Boer met Kiespijn. Op vernieuwende manieren geven we je een inkijkje in het leven van de boeren en brengen we de gevolgen van de stikstofcrisis in kaart. Letterlijk.

De boeren leren kennen
Vanaf vandaag kun je via korte videoportretten kennismaken met Brabantse boeren die vertellen wat alle ontwikkelingen voor hen betekenen. De komende maanden komt daar op omroepbrabant.nl/boermetkiespijn en op Instagram (@boermetkiespijnbrabant) elke twee weken een nieuw portret bij. Niet alleen van boeren, maar ook van omwonenden en andere betrokkenen.

Vandaag maak je kennis met Mieke Broeders-Habraken, Marcel Rijkers en Twan Dirks. Melkveehouder Mieke uit de Moer overweegt te stoppen. De investeringen om zo snel aan de milieuregels te voldoen, zijn voor haar niet op te brengen.

Marcel uit Landhorst heeft de beslissing al moeten maken. Hij kreeg vorig jaar een paniekaanval in de stal van alle stress, het kon niet langer. Hij vertelt hoe het voor hem was toen zijn laatste koeien een paar maanden geleden werden opgehaald.

Voor varkensboer Twan uit Loon op Zand pakken de ontwikkelingen juist anders uit. Hij had al een middelgroot bedrijf, maar gaat nu verder groeien en intensiveren om de investeringen terug te verdienen.

Wat verandert er bij mij in de buurt?
We laten ook zien hoe onze provincie gaat veranderen. Op basis van onze research, hebben we al een eerste aanzet kunnen maken om te laten zien wat er in elke gemeente gaat gebeuren. Hoeveel boerenbedrijven stoppen er bij jou en hoeveel gaan juist intensiveren of groeien?

Ben je een boer in Brabant die het afgelopen jaar is gestopt; help ons dan om de kaart zo compleet mogelijk te maken en vul de korte vragenlijst in over jouw situatie bij ons meldpunt.

Wachten op privacy instellingen...

Hoe zit het nu precies?
En ben je even kwijt hoe het nu ook alweer precies zat met de regels en waarom veel boeren boos zijn? Bekijk dan onze uitleganimatie of check de interactieve tijdlijn voor alle ontwikkelingen op een rijtje.

Wachten op privacy instellingen...

Vernieuwende vormen
In de eerste maanden van 2020 lanceren we ook een virtual reality ervaring. In een 360-graden filmpje dat je kunt bekijken op je mobiele telefoon, kruip je in het hoofd en lijf van een Brabantse boer.

Later in het jaar volgt nog een serious game, waarin je kunt ervaren hoe jij het zou doen als je op dit moment een Brabantse boer bent. Welke beslissingen neem jij en wat zijn de gevolgen?

Boer met Kiespijn
Boer met Kiespijn is de komende maanden te volgen via omroepbrabant.nl/boermetkiespijn en Instagram (@boermetkiespijnbrabant). We sturen ook een nieuwsbrief uit via de mail, als er een nieuwe update is. Abonneren kan hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.