Vliegverkeer Eindhoven Airport ligt dit weekend vier keer stil door tekort aan luchtverkeersleiders

20 december 2019 om 22:51
nl
Het vliegverkeer op Eindhoven Airport wordt dit weekend vier keer stilgelegd door een gebrek aan militaire verkeersleiders. Afgelopen weekend was dat ook al het geval, bevestigt Eindhoven Airport na berichtgeving van de NOS. Verkeersleiders die toen ziek waren, zijn dat nu nog steeds. De onderbrekingen zijn bedoeld om medewerkers te kunnen laten pauzeren. Veertien vluchten raken hierdoor vertraagd.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Gijs Vrenken, woordvoerder van Eindhoven Airport, geeft aan dat het vliegverkeer zaterdag stilgelegd wordt tussen tien en elf uur en vijf en zes uur. Op zondag wordt niet geland of opgestegen tussen tien en elf uur en zes en zeven uur. "Dat zijn daluren. Die zijn uitgekozen om de impact van de ondercapaciteit zo klein mogelijk te houden."

De onderbrekingen zijn het gevolg van een personeelstekort en ziekteverzuim. Zieke verkeersleiders kunnen moeilijk vervangen worden. Op de momenten dat er een krappe bezetting is en de medewerkers moeten pauzeren, moet het vliegverkeer soms geduld hebben.

Dertien toestellen in afwachting in de lucht
Volgens de NOS cirkelden op 22 oktober dertien vliegtuigen in de lucht, tot er weer verkeersleiders waren. Ook vertrekkend vliegtuigen zouden die dag last hebben gehad van de krapte onder verkeersleiders, die de vliegtuigen in Eindhoven overigens aansturen vanaf Schiphol.

Het stilleggen van het vliegverkeer gebeurt in overleg met Eindhoven Airport en de luchtvaartmaatschappijen.

Militaire verkeersleiders
Al het vliegverkeer op het Eindhovense vliegveld wordt aangestuurd door militaire verkeersleiders, dat stamt nog uit de tijd dat het enkel een militair vliegveld was. Vrenken: "Problemen bij defensie op bemanningsvlak hebben ook effect op Eindhoven Airport."

Op de vraag hoe vaak het gebeurt dat de burgerluchtvaart stil moet worden gelegd vanwege dergelijke personele problemen, antwoord Vrenken: "In het verleden is het vaker voorgekomen, maar niet met grote regelmaat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.