De Kerstherberg in Breda, al 39 jaar een plek om toch samen met anderen te vieren

25 december 2019 om 09:00
Gezelligheid in de Kerstherberg in Breda.
Gezelligheid in de Kerstherberg in Breda.
"Kerst hoef je niet alleen te vieren", zegt Johnny. Vier jaar geleden had hij geen dak boven zijn hoofd, laat staan een eigen kerstboom. Dus kwam hij naar de Kerstherberg aan de Kloosterlaan in Breda, om met lotgenoten en anderen die gezelschap zochten toch samen Kerstmis te vieren. "Nu kom ik hier om mensen te helpen en vroeger kwam ik omdat ik gewoon alleen was."
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

De Kerstherberg in Breda bestaat al sinds 1981 en opent telkens op kerstavond de deuren voor iedereen die tijdens deze dagen niet alleen wil zijn.

Pijnlijk
De bezoekers zijn zeker niet alleen maar dak- en thuislozen. "We hebben gezinnen, alleenstaanden, asielzoekers, ouderen, jongeren, you name it", zegt Emmy van de Kerstherberg. "Kerst is voor velen een speciaal moment. Het is heel mooi, het is familie, het is samenzijn, het is vrede. Maar tegelijk is het voor sommige mensen ook juist heel veel niet. Voor hen herinnert Kerst op een pijnlijke manier aan dingen die ze juist niet hebben. En hier kunnen die mensen delen in warmte en gezelligheid."

Wachten op privacy instellingen...

Aan een tafeltje zitten oude gabbers Jan en Johnny bij te kletsen. Er wordt gelachen, maar er is ook een serieuze ondertoon. "We gaan zo meteen voedselpakketten laden en wegbrengen naar gezinnen die niks hebben", vertelt Jan. Dat het in Nederland economisch goed gaat, betekent nog niet dat iedereen er warmpjes bij zit. "Je moest eens weten. Ga maar eens bij de voedselbank kijken", zegt Jan met gefronste wenkbrauw.

De Kerstherberg in Breda wordt gerund door 150 vrijwilligers en is nog tot en met donderdagavond te bezoeken. Naast eten en drinken wordt er ook gezorgd voor muzikale optredens, een filmvertoning en een kindermiddag.

Wachten op privacy instellingen...