Zo help je je bange hond of kat door het vuurwerkgeweld heen

31 december 2019 om 08:00
nl
Het is voor heel veel baasjes jaarlijks weer een vreselijk gezicht rond de jaarwisseling: een bibberend, bang huisdier op de bank door alle harde knallen buiten. Maar wat doe je ertegen? Sommige baasjes zijn ten einde raad. Toch zijn er ook nog (vaak onbekende) tips en trucs die volgens deskundigen en baasjes echt werken.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Bij Dierenziekenhuis Eindhoven zweren ze bij één ding, namelijk het ‘Thundershirt’. Een strak T-shirt voor je hond of kat als hij of zij angstig is. “Wij verkopen er heel veel. We zien heel goede resultaten en geven er zelfs garantie op. Zelden brengt iemand het shirt terug”, vertelt Sophie van Dierenziekenhuis Eindhoven.

“Het principe is dat het shirt strak om de hond of kat heen zit. Net als bij het inzwachtelen van baby’s geeft dat een geborgen gevoel bij het dier. Het zorgt ervoor dat de angst minder hard binnenkomt en dat ze er sneller overheen zijn”, legt ze uit.


Patricia uit Son is heel erg blij met het speciale hondenvest. Haar 5 jaar oude chihuahua en haar 12 jaar oude herder dragen sinds vorig jaar zo’n Thundershirt in de decembermaand. “Het is niet dat ze helemaal niet bang meer zijn, maar een stuk minder dan voorheen. Ze hebben mij uitgelegd dat het ook met drukpunten werkt. Op oudjaarsdag zelf is het nog wel pittig. Maar sinds het vest gaat het echt een heel stuk beter”, zegt ze.

Een 'harnas' met een sjaal
Mensen die het shirt niet willen kopen, maar het principe wel willen uitproberen, kunnen een soort harnas om hun hond binden met behulp van een sjaal. De ‘half-wrap’ is bedacht in Amerika en zou goed helpen tegen stress en angst bij honden. Op internet zijn talloze positieve ervaringen te lezen.

Wachten op privacy instellingen...

Wegbrengen naar een rustige plek
Sommige dieren hebben het zo moeilijk, dat er niks anders opzit dan het dier naar een plek te brengen waar geen vuurwerk te horen is. Maar liefst 69 honden en 21 katten van heinde en verre brengen zo oud en nieuw door bij dierenpension Het Doolhof in Gemonde. Er is bijna geen vuurwerk te horen, de muziek gaat aan en de lampen blijven branden. Zo hebben de honden en katten toch een rustig nachtje.

Ook zijn er steeds meer vuurwerkvrije vakantieparken. Lekker rustig voor mens én dier dus. Natuurlijk kun je ook kennissen, vrienden of familie die op een rustige plek wonen, vragen of de hond of kat daar mag logeren.

Natuurlijke middelen
Een beetje zweverig misschien, maar sommigen zweren erbij. Etherische oliën zouden niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren werken. Dus is er een speciale vuurwerkmix om het baasjes makkelijk te maken en de diertjes te kalmeren. Er bestaan ook natuurlijke druppels zoals Zylkene, die je door het honden- of kattenvoer heen doet en die een rustgevende werking zouden hebben.

Als al het bovenstaande niet lukt of werkt, zijn er nog wat algemene tips:

  • Kalm blijven,
  • De dieren niet straffen tijdens vuurwerk,
  • Niet te veel focussen op het angstige gedrag,
  • Ook muziek draaien of de televisie aanzetten kan helpen,
  • Het dier angstig alleen thuis laten terwijl je zelf gaat feesten, is in ieder geval geen goed idee, zeggen deskundigen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.