Carbidschietend het jaar uit: gehoorbescherming aanbevolen

BERGHEM - Knallend het jaar uit kan met vuurwerk, maar voor wie dat niet hard genoeg is, is er nog een optie: carbidschieten. In een melkbus worden brokken carbid (een verbinding van calcium en koolstof) gestopt en natgemaakt. Door de bus af te sluiten met een bal vormt binnenin het gas ethyn. Als dat wordt ontstoken, volgt een enorme knal.

Van Aarle-Rixtel tot Raamsdonk, in Brabant zijn er genoeg plekken waar ze op de laatste dag van het jaar carbidschieten. In Berghem zijn ze er gek op. Prins Dave d’n Urste loste dinsdagmiddag het eerste carbidschot. Gehoorbescherming is geen overbodige luxe.

Carbid werd voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt als fietsverlichting. Tegenwoordig wordt vooral in het zuiden, oosten en noorden van Nederland carbid geschoten. Meestal worden daarvoor melkbussen gebruikt. Hierin gaat carbid met water. Dit zorgt voor een chemische reactie. Als de melkbus afgesloten is, bijvoorbeeld met een bal, komt de druk die ontstaat met een knal vrij en vliegt de bal tientallen meters door de lucht.

Vorig jaar was Omroep Brabant bij het carbidschieten in Raamsdonk. Daar maakte verslaggever Tom van den Oetelaar het volgende instructiefilmpje:

LEES OOK: Carbidschieten ook in Brabant steeds populairder

Meer over dit onderwerp:
CARBIDSCHIETEN BERGHEM OUDJAAR