Dreigbrief aan boeren: 'Als acties doorgaan, wordt iedere boerderij doelwit'

3 januari 2020 om 11:59
nl
Verschillende boerenactieclubs, zoals Agractie en Belangen Agrarysk Fryslan, hebben ernstige bedreigingen en een ultimatum gekregen. Ook LTO Nederland kreeg zo'n dreigbrief. Daarin wordt iedere boerderij in het land omschreven als doelwit van sabotage en brandstichting als de boeren doorgaan met hun protestacties. De brief is ondertekend met de afkortingen van vier dierenrechtenorganisaties, waaronder Meat the Victims en het Dierenbevrijdingsfront.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

In een persbericht schrijven de boerenorganisaties dat ze zich niet laten intimideren. "We gaan door met het verdedigen van onze belangen. Waar nodig met (legale) acties, waar wij, volgens de grondwet, recht op hebben."

De bedreigingen aan alle boeren staan in een brief die de boerenclubs voor de jaarwisseling hebben ontvangen. De brief is ondertekend met vier afkortingen, die lijken te staan voor de extremistische netwerken: Meat the Victims, Extinction Rebellion, Extinction Movement en Dierenbevrijdingsfront. Die ontkennen de brief te hebben verstuurd.

De boerenclubs roepen agrarische bedrijven op waakzaam te zijn en extra veiligheidsmaatregelen te treffen. "We laten ons niet intimideren en gaan door met het verdedigen van onze belangen, waar nodig met (legale) acties."

Puur terroristisch
In de dreigbrief wordt de boerenactie omschreven als ‘puur terroristisch, waartegen een zwakke overheid nauwelijks optreedt’. "Wij gaan jullie arrogantie, ontkenning, onwil en terreur niet met lede ogen aanzien."

Een van de bedreigde boerenactieclubs, Belangen Agrarysk Fryslan zegt aangifte te hebben gedaan namens de Nederlandse boeren. De politie kon dat nog niet bevestigen.

'Ik voel me nog niet bedreigd'
Peter van der Wielen is boer en regiobeheerder in het land van Cuijk van Farmers Defence Force en Agractie. "Ik heb deze dreigbrief vanmorgen meteen doorgestuurd naar alle leden van Farmers Defence Force en Agractie. Ik voel me nog niet bedreigd, maar als ze op ons terrein komen, dan hebben wij natuurlijk alle recht om ze er meteen af te gooien."

In de brief zijn, volgens Van der Wielen op advies van de politie, passages onleesbaar gemaakt. De politie zou hebben gezegd tegen de ontvangers dat die informatie niet voor iedereen leesbaar moet zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.