Boeren laten zich niet intimideren door dreigbrief: 'We gaan door' - Omroep Brabant

Boeren laten zich niet intimideren door dreigbrief: 'We gaan door'

3 januari 2020 om 13:18
nl
Verschillende boerenactieclubs roepen alle boeren op om waakzaam te zijn nu ze een dreigbrief hebben ontvangen. Boeren zouden bijvoorbeeld camera's moeten installeren en toezicht instellen. De boerenclubs geven aan actie te blijven voeren wanneer dat nodig is.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Twee belangenverenigingen van boeren, Agractie en Belangen Agrarysk Fryslan, hebben ernstige bedreigingen en een ultimatum gekregen. Ook LTO Nederland kreeg zo'n brief. Daarin wordt iedere boerderij in het land omschreven als doelwit van sabotage en brandstichting als de boeren doorgaan met hun protestacties. De brief is ondertekend met vier afkortingen van namen van dierenrechtenorganisaties, waaronder Meat the Victims en het Dierenbevrijdingsfront.

In een persbericht schrijven de boerenorganisaties dat ze zich niet laten intimideren. "We gaan door met het verdedigen van onze belangen. Waar nodig met (legale) acties, waar wij, volgens de grondwet, recht op hebben."

Extremistische netwerken
De bedreigingen aan alle boeren staan in een brief die de boerenclubs voor de jaarwisseling hebben ontvangen. De brief is ondertekend met vier afkortingen, die lijken te staan voor de namen van de extremistische netwerken: Meat the Victims, Extinction Rebellion, Extinction Movement en Dierenbevrijdingsfront.

In de dreigbrief wordt de boerenactie omschreven als ‘puur terroristisch, waartegen een zwakke overheid nauwelijks optreedt’. "Wij gaan jullie arrogantie, ontkenning, onwil en terreur niet met lede ogen aanzien."

Een van de bedreigde boerenactieclubs, Belangen Agrarysk Fryslan zegt aangifte te hebben gedaan namens de Nederlandse boeren. De politie kon dat nog niet bevestigen.

'Ik voel me nog niet bedreigd'
Peter van der Wielen is boer en regiobeheerder in het land van Cuijk van Farmers Defence Force en Agractie. "Ik heb deze dreigbrief vanmorgen meteen doorgestuurd naar alle leden van Farmers Defence Force en Agractie. Ik voel me nog niet bedreigd, maar als ze op ons terrein komen, dan hebben wij natuurlijk alle recht om ze er meteen af te gooien."

In de brief zijn, volgens Van der Wielen op advies van de politie, passages onleesbaar gemaakt. De politie zou hebben gezegd tegen de ontvangers dat de tekst waarom de dierenactivisten vinden dat de boeren moeten stoppen niet voor iedereen leesbaar moet zijn.

Meat the Victims ontkent
Meat the Victims ontkent op Facebook dat hun organisatie de dreigbrief mede heeft ondertekend. "Wij tolereren geen gewelddadig gedrag of gewelddadige uitingen en staan absoluut niet achter een brief als deze. Wij kunnen dan ook met zekerheid zeggen dat wijzelf absoluut niet deze brief hebben ondertekend en dat zouden we ook nooit doen. Het lijkt me onnodig de brief meer aandacht te geven dan dat het verdient, daarom laten wij het hierbij."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.