Video

Niets is zeker in de Dakar Rally: teammanager Henk bepaalt tactiek van dag tot dag

4 januari 2020 om 20:05
nl
Team De Rooy start zondag 5 januari de Dakar Rally met twee kopmannen. De Brabanders Janus van Kasteren en Vick Versteijnen moeten voor succes zorgen door op het podium te komen. Samen met teammanager Henk van Leuven wordt de beste tactiek uitgestippeld. "We bekijken het van dag tot dag want er zijn teveel variabelen."
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

Wie ooit een Dakar Rally van dichtbij heeft meegemaakt, weet één ding zeker: zekerheid bestaat niet. Elk goed uitgedacht plan kan vaak na vijf minuten alweer achterhaald zijn en de prullenbak in. Niets, maar dan ook écht niets, is zeker. Onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld een klapband of een zandstorm, kunnen altijd roet in het eten gooien. Van te voren proberen de teams een tactiek te bepalen, maar het blijft lastig.

Van dag tot dag
Dat weet ook Henk van Leuven uit Liessel. De teammanager van De Rooy kent het klappen van de zweep. "We hebben nieuwe coureurs in ons team die grote ambities hebben", zo zegt hij. "We managen daarom van dag tot dag om te zien hoe we door de wedstrijd heen moeten komen. Er zijn teveel variabelen om nu al te zeggen hoe we het gaan aanpakken."

'Ze mogen niet gaan vechten'
Dat wil niet zeggen dat er geen duidelijke afspraken gemaakt worden. Iedereen in het team kent zijn plaats. Er zijn twee kopmannen, Vick Versteijnen en Janus van Kasteren en de snelle assistenten Albert Llovera en Michiel Becx. Doel is een podiumplek.

"Tot aan de rustdag is het aan de kopmannen om een eerlijke competitie uit te voeren", zo legt Henk van Leuven uit. "Ze mogen niet gaan vechten, maar een eerlijke strijd voeren. Wie op de rustdag de beste kans heeft op een podiumplek of zelfs de overwinning wordt daarna als enige kopman."

Check voor al het Dakar-nieuws onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar. Verslaggevers Ronald Sträter en Twan Spierts doen ook via Twitter verslag van de rally. Volg ze via @ronaldbrabant en @TwanSpierts.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.