Video

75 jaar Vrede& Vrijheid: Een magazine waarin leerlingen op zoek gaan naar de definitie van vrijheid

7 januari 2020 om 18:44
nl
“Het is een magazine om te lezen en om te bewaren”, zegt Daniëlle van Drongelen. Ze is één van de drijvende krachten achter het magazine ’75 jaar Vrede& Vrijheid’. Het door scholieren gemaakte magazine over de Tweede Wereldoorlog wordt deze week huis-aan-huis verspreid in onder meer de gemeenten Waalwijk, Altena en Heusden.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Leerlingen van 4 tot en met 18 jaar hebben voor het magazine ouderen geïnterviewd en gesproken over de Tweede Wereldoorlog. Ook vertellen ze, al naar gelang hun leeftijd, wat vrijheid voor hen betekent.

Kapelsche Veer
Het door jongeren gemaakte magazine ’75 jaar Vrede& Vrijheid’ wordt deze week meerdere malen en op verschillende locaties officieel gepresenteerd. Dinsdagmiddag was er ook zo’n officieel moment. Bij het Kapelsche Veer kreeg burgemeester Kleijngeld van de gemeente Waalwijk het magazine overhandigd door leerlingen van basisschool De Bron uit Sprang Capelle.

Bram las bij het monument een stukje voor uit het magazine en het vredeskoor van het Willem van Oranjecollege zong bij ‘de boom die alles zag’ een lied over de betekenis van vrijheid. Het loslaten van vredesduiven ging echter niet door; de mist hield de duiven in het hok.

'Het was geweldig om te doen'
Jan Straver van de Willem van Oranje Scholengroep is meer dan enthousiast over de prestatie van zijn leerlingen. "Ze hebben zelf nagedacht hoe ze het thema vrijheid wilden belichten. Ze hebben gesproken met mensen die de oorlog hebben meegemaakt, maar ze hebben ook zaken behandeld als godsdienst en hoe vrij je echt bent om eigen keuzes te maken. Het was geweldig om te doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.