Belastingbetaler laten opdraaien voor vuurwerkschade? Niet in de gemeente Laarbeek - Omroep Brabant

Belastingbetaler laten opdraaien voor vuurwerkschade? Niet in de gemeente Laarbeek

7 januari 2020 om 17:00
nl
"Dit is onacceptabel en moeten wij niet willen samen." Burgemeester Frank van der Meijden is niet van plan de inwoners van de gemeente Laarbeek te laten opdraaien voor vuurwerkschade. Voor hem is het een principekwestie. "Het kan niet zo zijn dat iedereen de schade maar moet ophoesten." Hij wil het verhalen op de daders zelf.
Geschreven door

In Laarbeek werden rond de jaarwisseling veel vernielingen aangericht. De voorlopige schatting van de schade komt ver boven de 10.000 euro uit. Onder meer prullenbakken en verkeersborden werden met zwaar vuurwerk vernield.

'Wij willen een statement maken'
De burgemeester vindt dat de belastingbetaler niet moet boeten voor de schade. En hij heeft goede hoop dat de daders worden opgespoord. "Er zijn al veel beelden en getuigenverklaringen binnengekomen. Dus het ziet er goed uit. En wij willen juist een statement maken."

Wachten op privacy instellingen...

De CDA-burgemeester ziet een vuurwerkverbod wel zitten. "Wij moeten harde maatregelen treffen. En dan is het aan de mensen van de Tweede Kamer om hier conclusies aan te verbinden. Maar alleen sierwerk of zo is ook goed. Alleen niet meer dit soort heftige taferelen als bij deze jaarwisseling."

Dieptepunten
De gemeente noemt als dieptepunten de vernieling van een automatische externe defibrillator (AED) en een speeltuintje in Beek en Donk. De dader of daders van de vernielingen aan de speeltuin staan volgens een woordvoerder van de gemeente goed op beeld. Dit is volgens hem 'eigenlijk toeval'. De camera's stonden precies goed.

Ook droeg een Facebookbericht van buurtbewoners bij aan de opsporing. De speeltuin is door buurtbewoners gemaakt en daarom ging de schade hun erg aan het hart. Het bericht werd volop gedeeld, waardoor mensen uiteindelijk ook namen zijn gaan noemen bij de politie en gemeente.

De tekst gaat verder onder het Facebookbericht.

Wachten op privacy instellingen...

Geld opeisen
Hoe reëel de kans vervolgens is dat de gemeente ook daadwerkelijk het geld voor de schade terugkrijgt, kan de woordvoerder niet aangeven. "Maar daar laten we ons niet door leiden. We willen het aanpakken. Je komt er niet zomaar mee weg."

De gemeente Laarbeek heeft aangifte gedaan van alle schade. Met politie en Openbaar Ministerie (OM) is de afspraak gemaakt om de daders te vervolgen en de schade te verhalen. De gemeente meldt dat het niet alleen om jongeren, maar ook om volwassenen gaat.

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.