Apparatuur niet goed schoongemaakt: ziekenhuis gaat bloed van ruim 600 patiënten onderzoeken

EINDHOVEN - Ruim 600 patiënten van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven krijgen de oproep voor een bloedonderzoek. Bij deze mensen zijn sinds 27 januari 2014 gebitsreinigingen uitgevoerd met een instrument dat niet volgens de geldende hygiënerichtlijnen is schoongemaakt. De reiniging moest volgens de protocollen door middel van verhitting gebeuren, maar het werd in de praktijk met alcohol gedaan.

Tijdens de gebitsreiniging kan het tandvlees bloeden, waardoor niet uitgesloten is dat virussen die via bloed overdraagbaar zijn, op het instrument terecht zijn gekomen. Volgens het ziekenhuis is die kans klein, maar is het ook niet helemaal uit te sluiten.

Excuses
Het bloedonderzoek wordt daarom uit voorzorg gedaan. Patiënten die na maandag 27 januari 2014 met het instrument, een ultrasoontip, zijn behandeld, krijgen een oproep. Het gaat in totaal om 649 patiënten. Er wordt getest op hepatitis B, hepatitis C en hiv.

Als bij patiënten onverhoopt toch aanwijzingen worden gevonden voor een besmetting met hepatitis B, C of hiv, dan worden die patiënten telefonisch opgeroepen voor een afspraak bij een medisch specialist voor verder onderzoek en indien nodig voor een behandeling.

Alle patiënten hebben een brief gehad. Het ziekenhuis heeft excuses aangeboden. "We nemen onszelf dit zeer kwalijk", laat een woordvoerder weten.

De fout kwam in oktober vorig jaar aan het licht toen bij de verhuizing van de afdeling de protocollen werden doorlopen. "Dit stukje zorg is buiten het zicht van de protocollen gebleven, omdat tandheelkunde geen primaire taak van het ziekenhuis is." Nadat de fout werd ontdekt, zijn de behandelingen per direct stopgezet. Het ziekenhuis voert deze behandelingen niet meer uit.

Oproep
Heb jij een oproep voor het bloedonderzoek ontvangen? Dan komen we graag in contact met jou via
nieuws@omroepbrabant.nl.