Woede om winactie: zwangere vrouwen krijgen blender als ze zich niet laten vaccineren

14 januari 2020 om 20:59
nl
Op social media wordt woedend gereageerd op een winactie van Miss Natural Lifestyle, een bedrijf uit Valkenswaard. Via een oproep zoekt het bedrijf honderd aanstaande moeders die er bewust voor kiezen om zich niet te laten vaccineren tijdens hun zwangerschap. Vrouwen die hieraan meedoen, krijgen een blender van 399 euro.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Ook Tweede Kamerleden verbazen zich over de oproep. Het RIVM heeft aan de Inspectie voor Gezondheidszorg gevraagd om onderzoek te doen.

Controversiële oproep
"Kies er net als de zwangere Rosita voor om zelf jouw immuunsysteem te verbeteren met gezonde voeding en ontvang een blender ter waarde van 399 euro. Op deze manier geef je jouw baby echt de allerbeste start!", zo adverteert Miss Natural Lifestyle op social media en op haar site.

De tekst vervolgt: "De WHO (De Wereldgezondheidsorganisatie) en artsen zeiden zelf tijdens de Global Vaccine Safety Summit op 3 december 2019 dat er geen onderzoeken zijn gedaan naar de veiligheid van vaccins en vaccineren! Jij wilt met jouw baby toch ook geen testcase zijn?"

Op Twitter en Instagram reageren mensen woedend. Zo wordt Eva van Zeeland, oprichter van het bedrijf, beschuldigd van 'moord met voorbedachten rade'. Ook noemen mensen haar gestoord. "Speel met je eigen leven, niet met dat van ongeboren kinderen", zegt iemand. "Dit is gevaarlijk. Hou hiermee op!", zegt een ander.

Kinkhoest
Sinds 16 december 2019 krijgen zwangere vrouwen gratis een kinkhoestvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma. Tot die tijd konden ze tegen betaling zelf ook een vaccin halen.

In een filmpje op YouTube noemt Van Zeeland de 22-wekenprik tegen kinkhoest 'een cocktail met allerlei gifstoffen'.

Reactie kinderarts
Jan Peter Rake, kinderarts bij het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen is een van de critici: "Stop dit alstublieft. Op onze IC liggen kinderen dood te gaan door ziekten die door vaccinatie hadden kunnen worden voorkomen. Jullie spelen met kinderlevens door dit soort absurde acties!"

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen reageert op Instagram: "Ik vind dit een bizarre actie. Het aanzetten tot niet vaccineren met een sapmachine als ‘prijs’ is dom en misleidend. Vrouwen moeten zeker zijn van goede informatie van een arts over vaccinaties en de gezondheid van henzelf en hun kindje. Ik vind het onacceptabel dat vrouwen zo worden misleid."

Kamervragen
SP-Kamerlid Maarten Hijink schrijft op Twitter: "Wat een idiote oproep. 100 zwangere vrouwen uitnodigen om niet te vaccineren tegen gevaarlijke infectieziekten. De gezondheid van je kind in de waagschaal om een f*kking blender te kunnen winnen. Niet doen!"

SP, D66 en PvdA gaan Kamervragen stellen over de kwestie.

Reactie bedrijf
Eva van Zeeland van het bedrijf achter de actie zegt tegen het televisieprogramma EditieNL dat ze geen oproep doet om je niet te laten vaccineren. "Ik ben voor transparantie en bewustwording. Ik ga niet zeggen of je iets wel of niet moet doen. Het gaat mij erom dat mensen een bewuste keuze maken."

Op de vraag of het verantwoord is om kandidaten te lokken met een dure blender zegt ze: "De overheid lokt ons met gratis vaccins."

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.