Extra geld voor varkensboeren die willen stoppen - Omroep Brabant

Extra geld voor varkensboeren die willen stoppen

15 januari 2020 om 07:57
nl
Er komt waarschijnlijk extra geld beschikbaar om meer varkenshouders in het zuiden en oosten van het land hun bedrijf te laten stoppen. Landbouwminister Carola Schouten kondigt aan 'het maximale' te willen doen om de boeren te compenseren die vrijwillig hun bedrijf sluiten.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Voor de regeling meldden zich namelijk meer boeren aan dan verwacht. Er is 180 miljoen euro uitgetrokken. Het kabinet verwachtte ongeveer driehonderd varkensboeren met gemiddeld 600.000 euro te compenseren. Maar door het grotere animo zal het kabinet geen enkele boer willen afwijzen die voldoet aan de criteria, liet Schouten doorschemeren in het tv-programma Jinek.

Boeren kunnen zich nog tot woensdagnacht inschrijven voor de saneringsronde, waarbij varkenshouderijen worden uitgekocht die stankoverlast veroorzaken. De inschrijving begon op 25 november.

Oplossingen
De coalitiepartijen hadden de plannen om boeren uit te kopen al in het regeerakkoord aangekondigd. Later is het beschikbare bedrag verhoogd tot 180 miljoen euro. Oorspronkelijk was de regeling bedoeld om stank terug te dringen, maar het kabinet rekent erop dat de uitkoop ook helpt om klimaatdoelen te halen en stikstofproblemen op te lossen.

Het kabinet hoopt met de stap het aantal varkens in Nederland met 7 tot 10 procent terug te dringen. Dat zijn ongeveer een miljoen varkens. Brabant is de provincie met de meeste varkens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.