Video

Johan van Laarhoven, die jaren vastzat in Thaise cel, onderweg naar Nederland

16 januari 2020 om 08:45
nl
Johan van Laarhoven die een celstraf van twintig jaar uitzat in Thailand, is onderweg naar Nederland. Hij komt donderdagavond om halfzeven aan op Schiphol. De Tilburgse oud-coffeeshopbaas zal na zijn aankomst meteen naar de gevangenis worden gebracht.
Geschreven door

De Tilburger werd in 2015 door de Thaise rechter veroordeeld tot 75 jaar cel voor het witwassen van drugsgeld. Van die straf moest hij twintig jaar ook echt uitzitten. De Nederlandse overheid begon vorig jaar augustus een procedure om Van Laarhoven zijn straf hier uit te laten zitten.

De 75 jaar celstraf die hem in Thailand zijn opgelegd, zijn omgezet naar de Nederlandse maximumstraf. Dat wordt tien jaar en acht maanden. De tijd die hij vast heeft gezeten in Thailand wordt daar nog van afgetrokken. Dat is 5,5 jaar.

De Tilburger is donderdagmorgen vroeg vertrokken en landt om half zeven op Schiphol.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat weten dat Van Laarhoven direct na aankomst in Nederland naar een gevangenis wordt overgebracht.

Misdrijf
Van Laarhoven was de voormalig coffeeshopbaas van The Grass Company in Tilburg. Na zijn pensioen verhuisde hij samen met zijn vrouw naar Thailand. Hier werd hij in 2014 opgepakt na een rechtshulpverzoek van Nederland. Hij werd veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de gedoogde verkoop van cannabis.

De Nationale ombudsman onderzocht de zaak van Van Laarhoven in maart 2019. Hij concludeerde dat de overheid bij haar rechtshulpverzoek onzorgvuldig had gehandeld.

Tweede Kamer
In april 2019 riep D66-Kamerlid Vera Bergkamp de minister van Justitie en Veiligheid op tot actie. Zij vond dat minister Ferd Grapperhaus er alles aan moest doen om Van Laarhoven terug naar Nederland te halen.

De minister startte in september een procedure. Het doel: de veroordeelde Tilburger in Nederland zijn straf laten uitzitten.

In deze video leggen we je uit hoe Johan van Laarhoven in ‘de Thaise hel’ belandde:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!