Video

De Mortel geschokt na overlijden verenigingsman Bert Beyers op eigen oprit

19 januari 2020 om 11:38
nl
De Mortel heeft een groot verenigingsman verloren. De inwoner van het dorp die zondagmorgen bij zijn huis om het leven kwam, is Bert Beyers. Hij was onder meer jaren actief voor fanfare St. Lucia in zijn woonplaats én voor het Boerenbondsmuseum in Gemert. Beyers wilde zoals zo vaak deze ochtend de paarden bij het museum gaan voeren toen het misging.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Buurman Toon van den Heuvel kan het nauwelijks bevatten wat er is gebeurd. Hij werd tegen kwart voor acht opgeschrikt door een schreeuw en ging rechtstreeks uit zijn bed poolshoogte nemen.

Reanimatie mocht niet baten
“Een andere buurman, die ook zijn pyjama nog aan had, heeft met anderen geprobeerd om Bert te reanimeren. Het mocht niet baten”, vertelt Toon. Volgens de politie is Bert Beyers een natuurlijke dood gestorven.

Aanvankelijk was gemeld dat hij vast was komen te zitten tussen zijn auto en zijn woning. Dit gebeurde op de oprit. De man wilde naar het Boerenbondsmuseum rijden en zou even zijn uitgestapt. Op dat moment is zijn wagen door onbekende oorzaak gaan rollen. Inzet van omwonenden en hulpverleners, die heel snel ter plekke waren, mocht niet baten. "Maar uit onderzoek is gebleken dat de beknelling niet de oorzaak van zijn overlijden is."

Geschokte reacties
Toons neef Peter was één van de mensen die er alles aan hebben gedaan, maar hij had er snel een hard hoofd in. "Toch heb ik om de AED gevraagd, die bij ons in de buurt hangt. Ik ben met reanimeren doorgegaan totdat politie en brandweer, die er volgens mij heel snel bij waren, het van me overnamen", vertelt Toon. Uren na het voorval moest hij nog mensen bijpraten over het plotselinge overlijden van clubman Bert. Iedereen reageert geschokt.

Jarenlang vaandeldrager
Peter en Toon kennen Bert al heel lang, zoals zoveel mensen in de gemeente weten wie deze vrijwilliger pur sang is. Eind 2016 werd hij nog gehuldigd voor zijn 40-jarig jubileum als lid van fanfare St. Lucia. Iedereen zal hem weten te herinneren als vaandeldrager. Ook bij het Boerenbondsmuseum zagen de vrijwilligers Bert graag komen. “Geregeld ging hij er de paarden voeren, met brood dat hij van de bakker kreeg”, zo zegt Toon. “Bovendien fietste hij elke dag wel door het dorp. Het is ongelooflijk dat hij is weggevallen.” De Mortel gaat Bert, die met zijn vrouw in het huis aan de Vossenheuvel woonde, missen.

Dol op paarden
"Hij zorgde hier al zeker vijftien jaar voor de paarden, misschien wel langer en als er wat was, dan wilde hij alles weten", vertelt Ria Peters van het Boerenbondsmuseum in Gemert. "Als één van de merrie's een veulen kreeg, dan bleef Bert hier gewoon slapen, zo was hij. Hij stond altijd voor je klaar, of dat nou voor het museum was, voor een andere vereniging of voor jou persoonlijk. Bert was er."

Het nieuws dat Beyers is overleden, drong gedurende de middag door bij de vrijwilligers van het Gemertse museum. "We zijn echt geschokt en het is onwerkelijk dat iemand zo ineens wegvalt terwijl hij woensdag nog zo hard hier heeft gewerkt. We zullen nog vaak aan Bert denken, vooral als we met de paarden bezig zijn", zegt Ria. Ergens vindt ze het ook wel toepasselijk dat haar collega gestorven is, juist toen hij met oud brood op weg was naar de paarden die hij zo lief had.

De politie was met vier wagens paraat voor haar onderzoek. Tegen kwart over elf zondagmorgen sloot ze dat af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.