Video

Vader Jaap over zijn als jongen geboren dochter Storm: 'In een jurk zagen we een gelukkig kind'

19 januari 2020 om 14:27
nl
Toen Storm uit Udenhout, geboren als jongetje, in groep zes van de basisschool zat, zette ze de belangrijkste stap in haar leven. Ze ging in haar eentje alle klassen langs om te vertellen dat ze voortaan in meisjeskleren naar school zou komen. Als vader Jaap van den Hurk zondag het verhaal van Storm vertelt in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant raakt hij nog steeds geëmotioneerd door de kracht van zijn dochter.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

“Vanaf dat moment werd ze geaccepteerd”, vertelt hij. Daarvoor werd Storm wel eens gepest. “In jongenskleren was Storm een ongelukkig kind dat zich niet kon uiten. Maar in een jurk met hakschoenen zagen we een gelukkig kind.” En dat zag en ziet de buitenwereld volgens hem ook: het zelfvertrouwen van Storm als meisje.

De onthulling deze week van YouTube-ster Nikkie Tutorials dat ze als jongen is geboren, noemt de vader van Storm zondag belangrijk ‘om begrip te creëren’ voor transgenders. Dat is ook de reden voor hem om nu opnieuw het verhaal van Storm te vertellen. Zoals ze eerder ook meewerkten aan het programma ‘Hij is een zij’ van KRO NCRV.

“We zijn er heel open over”, vertelt Jaap. “Je kunt niet van iedereen verlangen dat ze meteen snappen hoe het in elkaar zit en wat er precies speelt. We accepteren het als mensen er moeite mee hebben. Dan gaan we op een volwassen manier het gesprek aan.”

(Bekijk hier het gesprek met de vader van Storm in KRAAK. en lees daarna verder)

Op de bruiloft van Jaap en zijn vrouw, tien jaar geleden, speelde Nikkie Tutorials trouwens een rol. Ze verzorgde de visagie van de bruid. Helemaal toevallig, overigens. "Een grappig feitje", noemt Jaap het. Storm was toen twee jaar en nog een jongetje. Wel droeg hij onder de jongenskleren die hij aan had schoenen van zijn oma. Hakschoenen dus.

Storm is nu twaalf en om de zoveel weken voert ze samen met haar ouders gesprekken met specialisten van het VU Medisch Centrum in Amsterdam over de volgende stappen in haar leven. Nu krijgt ze bijvoorbeeld puberteitremmers om het mannelijke hormoon testosteron tegen te houden. En over enkele jaren volgen de hormoonbehandelingen, waardoor Storm steeds meer vrouw wordt. Maar haar naam blijft Storm, besluit Jaap.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!