Rutte en Hoekstra bieden getroffen ouders toeslagenaffaire weer excuses aan

20 januari 2020 om 19:55
nl
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën) hebben opnieuw excuses aangeboden aan ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Zij deden dat maandagmiddag tijdens een ontmoeting met enkele honderden gedupeerden in Rijswijk. "Ik denk dat de premier dit oprecht meent", aldus de Helmondse advocaat Eva Gonzalez-Perez die bij de ontmoeting was. "Hij gaat ervoor zorgen dat mensen worden gehoord."
Geschreven door

De uit de hand gelopen aanpak van vermeende fraude met kinderopvangtoeslagen door de Belastingdienst bracht de afgelopen jaren veel ouders in grote moeilijkheden. Honderden, mogelijk zelfs duizenden mensen, werden ten onrechte aangemerkt als fraudeurs en moesten enorme bedragen terugbetalen.

'Niet loslaten'
Het gesprek achter gesloten deuren vond mede op verzoek van de Tweede Kamer plaats. De Helmondse advocaat Eva Gonzalez-Perez die een groep van vijftig gedupeerde ouders waarvan het merendeel uit haar regio bijstaat, was erbij. "Ik heb het idee dat premier Rutte dit niet los gaat laten. Hij bood de hele tijd zijn excuses aan. Het gaat hem nauw aan het hart."

Zelf heeft de advocate meerdere keren geprobeerd mee te luisteren bij verschillende tafels waar Rutte het gesprek aanging met de getroffen ouders. "Als je sommige mensen hun verhaal hoort vertellen, dan zakt de moed in je schoenen."

'Een hoop drama'
Een van die ouders was Roger Derikx. Ruim tien jaar lang vocht hij tegen de fiscus, die tienduizenden euro's aan toeslagen van hem terugvorderde. "Ik kreeg te maken met beslagleggingen, ik ben diverse keren ontslagen, kortom: een hoop drama."

Derikx had een 'open en goed gesprek' met Hoekstra, die 'vooral heeft geluisterd'. Aan excuses hecht hij weinig waarde. "Wat is in dit dossier een excuus waard? Ik vind dat lastig." Wel heeft Derikx er vertrouwen in dat er nu schot in de zaak komt. "We hopen nu op een punt te zijn dat we het drama achter ons kunnen laten."

'Excuses geaccepteerd'
Eerder bood staatssecretaris Menno Snel, die inmiddels in verband met de affaire is opgestapt, al zijn verontschuldigingen aan. In een poging het vertrouwen van de getroffen ouders in de overheid te herstellen, gaan ook Rutte en Hoekstra door het stof.

Gonzalez-Perez accepteert de excuses van de premier. "Dat hoort er gewoon bij. Maar op een gegeven moment als je dat heel vaak blijft doen, verliest het wel een beetje zijn waarde. Maar ik denk dat de premier dit oprecht meent en ervoor gaat zorgen dat mensen worden gehoord."

'Geen normaal mens zou het droog houden'
"Het was heel indrukwekkend", zei premier Mark Rutte na afloop van de bijeenkomst. De vele persoonlijke verhalen hebben de premier geraakt. Sommige verhalen waren zo heftig, dat volgens Rutte 'geen normaal mens het droog zou houden'. Tot dusver vond de premier de MH17-ramp en het gaswinningsdrama in Groningen 'de twee grote onderwerpen' waar hij sinds zijn aantreden mee te maken kreeg. "Dit begint wel in de buurt te komen."

De bijeenkomst heeft volgens Rutte duidelijk gemaakt wat er moet gebeuren om het goed te maken met alle getroffen ouders. Die klus kan nog wel dit hele jaar duren. "Het heeft geen zin om de indruk te wekken dat het heel veel sneller kan. Het moet ook zo zorgvuldig mogelijk."

'Vervolgstappen nog niet helder'
Hoe de zaak nu verder gaat, is nog even onduidelijk. "De vervolgstappen zijn nog niet helder. Daar kan ik niet op vooruitlopen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.