Video

Grote drugsdumping in Zevenbergen: afval komt uit cocaïnewasserij

21 januari 2020 om 10:37
nl
Op een modderpad langs de Markdijk in Zevenbergen zijn in de nacht van maandag op dinsdag tientallen drugsvaten gedumpt. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om achttien metalen vaten en meerdere zakken. Het afval is afkomstig uit een cocaïnewasserij.
Geschreven door

Een aantal van de vaten ligt gekanteld waardoor er vloeistof uit lekt. Er wordt daarom gevreesd dat de grond verontreinigd is geraakt door chemische stoffen.
Lees verder na de video

Een speciaal team van de politie gaat onderzoeken wat er precies in de achtergelaten vaten zit. Daarna is het aan de gemeente om de plek op te ruimen.

Wachten op privacy instellingen...

Cocaïnewasserij
Een woordvoerder bevestigt dat de ijzeren tonnen afkomstig zijn uit een cocaïnewasserij. Normaal gesproken is cocaïne poedervormig, maar aangezien dit tijdens transporten te veel opvalt, wordt het tot een pasta verwerkt, die gemakkelijker te verstoppen is tussen levensmiddelen. In een wasserij wordt de cocaïne teruggebracht naar een poeder zodat het verkocht kan worden.

Rond de middag werd nog een dumping aangetroffen, iets verderop aan de Dikkendijk in Zevenbergen. Hier ging het om ongeveer vijf vaten met drugsafval.

Wachten op privacy instellingen...

Aceton en benzine
Afval uit cocaïnewasserijen wordt wel vaker gevonden. Het lijkt op 'gewone' drugsdumpingen. Het kunnen vervuilde resten van bijvoorbeeld aceton zijn. Dat zijn legale stoffen die ook in xtc-labs worden gebruikt en daarna gedumpt. Ook gewone benzine wordt gebruikt voor het proces.

Een flinke cokeafvaldumping was er in 2009, toevallig ook in de buurt van de vondst van dinsdag: onder de Moerdijkbrug. Negenduizend liter was daar achtergelaten.

Drugslabs
De wasserijen zelf worden niet zo veel ontdekt. In 2008 kwam een van de eerste meldingen in Brabant over een cokelab. Toen werd er eentje in Roosendaal gevonden in de Slaaistraat. In Son vloog er in 2015 eentje in brand. In 2019 waren er twee in Brabant, in Heeswijk-Dinther en in St. Willebrord.

In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe een cocaïnewasserij werkt:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.