Video

Politieke partijen: 'Holocaust-expositie Den Bosch moet sluiten op herdenkingsdag Auschwitz'

23 januari 2020 om 11:36
nl
Politieke partijen willen dat het Design Museum Den Bosch een nazi-expositie sluit op de dag van de herdenking van Auschwitz. De Bossche partijen Lokaal Gestemd en Bosch Belang scharen zich achter de protestactie ‘Stop nazi-expo Den Bosch’. Het museum zegt dat de expositie openblijft. Volgens de directeur is dat eerder al in overleg met de gemeente besloten.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Alle leden van de raad en het museum hebben dinsdag een brief ontvangen van Arthur Graaff, de coördinator van de protestactie. Volgens Graaf heeft de expositie ‘sterk afwijzende reacties opgeroepen, vooral vanuit de Joodse gemeenschap’. De herdenking van Auschwitz vindt internationaal plaats op 27 januari. De herdenking in Nederland wordt gehouden op de dichtstbijzijnde zondag, op 26 januari.

De ligging van het museum is een gevoelig punt omdat het Design Museum tegenover een holocaustmonument ligt. Daar vindt zondag, om kwart over zes, een herdenking plaats. Het museum is dan al dicht. Medewerkers van het museum nemen deel aan de herdenking.

‘Design van het Derde Rijk’
De expositie ‘Design van het Derde Rijk’ stelt verschillende belangrijke nazi-stukken uit Nederland en Duitsland tentoon. Op die manier wil het museum belichten hoe vormgeving en kunst hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de nazi-ideologie. Op de dag van de herdenking is de expositie geopend en uitverkocht.

Timo de Rijk, directeur van het Design Museum, begrijpt de kritiek, maar zegt dat het museum openblijft. Volgens hem hebben het museum en de gemeente rekening gehouden met de kwestie. “We hebben de expositie met een maand verlengd, dus we wisten dat deze datum eraan zat te komen. In overleg met de gemeente is toen besloten om toch door te zetten.”

De tentoonstelling is de drukstbezochte tentoonstelling van het museum ooit. Vorige week ontving het museum de honderdduizendste bezoeker. “Onze tentoonstelling laat zien waar het nazisme toe kan leiden. We snappen dat het gevoelig ligt, maar daarom zouden mensen juist onze expositie op een dag als die moeten zien”, aldus De Rijk.

Volgens Graaff hebben onder meer het Nederlandse Israëlitisch Kerkgenootschap, een Nederlandse opperrabbijn en verschillende holocaust-overlevenden zich tegen de expositie uitgesproken. Politieke partijen stellen dat de gemeente een rol kan spelen in het sluiten van de expositie tijdens de herdenkingsdag omdat ze subsidiënt is. “Uit respect voor hen zou op 26 januari het museum dicht moeten zijn”, zo schrijven de partijen in een brief.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.