Max heeft scoliose: ‘Ik mis door scheve ruggengraat dertig procent van mijn longinhoud’ [GOEI VOLK]

25 januari 2020 om 17:00
nl
De 21-jarige Max heeft scoliose. Dat betekent dat zijn ruggengraat in een S-vorm staat. “Mijn vorm scoliose is ontwikkeld in de groei (12 jaar oud), maar we kwamen er pas achter op mijn zestiende. Een zware operatie ligt in het verschiet. Door zijn verhaal te delen, hoopt hij dat er meer bekendheid komt over scoliose.
Profielfoto van Melissa Zevenbergen
Geschreven door
Melissa Zevenbergen

Max kreeg opeens allerlei vage klachten. “Ik was snel moe, had het benauwd en voelde ‘zenuwpijnen’. Achteraf gezien bleek dat mijn spieren vastzaten en dat ik door de draai van mijn ruggengraat dertig procent longinhoud mis”, zo zegt hij op Goei Volk.

Accepteren
Daarna kwam hij in een medische molen terecht: huisartsen, ziekenhuizen, orthopeden. “Ik probeerde van alles, maar niets bleek te helpen. Op een gegeven moment zei de chirurg: je moet er mee leven en het accepteren. Maar de klachten namen toe en bij de nieuwe foto’s bleek mijn ruggengraat met tien graden verder te zijn gedraaid.”

Toen diende de optie van een operatie zich aan. Door twee titanium staven langs zijn wervel te plaatsen en die aan te draaien met pinnen, hopen de artsen zijn rug weer recht te draaien. Een pittige operatie, maar Max wil nu gaan voor meer levenskwaliteit. “Als ik eraan denk word ik wel zenuwachtig, maar ik probeer positief te blijven. Plus ik ben nog jong en kan goed herstellen.”

Meer weten? Lees het volledige verhaal van Max, maar ook andere mooie verhalen op Goei Volk!

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!