Vught wil een extra beveiligde rechtbank in de PI

24 januari 2020 om 16:43
nl
Als het aan burgemeester Roderick van de Mortel van de gemeente Vught ligt, komt er een extra beveiligde rechtbank in de penitentiaire inrichting (PI) in zijn gemeente. In een brief heeft Van de Mortel aan minister Sander Dekker van Justitie en Veiligheid gevraagd om dit voor elkaar te krijgen.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

"Een rechtbank binnen de muren van de PI Vught is relatief eenvoudig te beveiligen en bespaart ook kosten. Bovendien leidt het tot minder transporten over de weg van gedetineerden. Dat komt de veiligheid voor de bewoners van de naastgelegen woonwijk, de kazerne en de bezoekers van Nationaal Monument Kamp Vught ten goede", aldus burgemeester Van de Mortel.

Momenteel zijn er twee extra beveiligde rechtbanken in Nederland: de bunker in Amsterdam en het Justitieel Complex Schiphol. Deze zitten vaak vol, zegt de Raad voor de Rechtspraak. De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak zei onlangs dat deze rechtbanken onvoldoende tegemoet komen aan de wensen van de slachtoffers en journalisten. Volgens de Raad moet er 'het liefst zo snel mogelijk' een nieuwe extra beveiligde rechtbank in Nederland komen.

Ontwikkelingen
Burgemeester Van de Mortel noemt ook andere ontwikkelingen die het volgens hem de moeite waard maken om zijn oproep te onderzoeken. De hoofdentree van de PI, de bekende blauwe toegangspoort, moet binnenkort verplaatst worden en daarom zou nu een goed moment zijn om rekening te houden met een mogelijke vestiging van een rechtbank.

Verder noemt de burgemeester het 'niet onlogisch' dat een extra locatie zich zou oriënteren op het zuiden. Vught is volgens hem een goede plek vanwege de centrale ligging in het zuiden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.