Nieuw leesplèngske: ken jij deze achttien typisch Tilburgse woorden?

25 januari 2020 om 14:54
nl
Krèùkezèèkers (Tilburgers) mogen best fréét (trots) zijn op hun stad. En ook op hun dialect. Daarom wordt het inmiddels alweer twintig jaar oude leesplèngske in een nieuw jasje gestoken. Want zo is de stad inmiddels verrijkt met een draaiend hèùs (huis) en de voogelkôojkes (vogelkooitjes) van de Stadsheer.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

De leesplank met achttien nieuwe woorden en illustraties wordt zaterdagmiddag in de LocHal gepresenteerd, op de verjaardag van het één jaar oude gebouw. De plank is gemoderniseerd met woorden als sittiering (ringbaan) maar ook typische lokale woorden die op de vorige plank geen plek hadden, staan er nu wel op.

Want een echte Tilburger moet wel weten wat men bedoelt wanneer er over rögt (onkruid) langs de kaajbaand (stoeprand) wordt gesproken. Anders ben je toch wel een beetje een gòlliepaop (sufferd). Ook rasechte Tilburger Gerrit Poels krijgt een eervolle vermelding op de plénk als Brôodpaoter (Broodpater).

Gienderwèèd of meepesaant
Het zou eeuwig sund (zonde) zijn als we straks niet meer weten wat gienderwèèd of meepesaant betekent. Of dat we straks net als in het rest van het land praten over een reuzenrad in plaats van een hooggaatie. Voor wie moeite heeft om al deze prachtige woorden uit te spreken, heeft Stichting Tilburgse Taol ze ingesproken met de juiste uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!