Lokale heffingen stijgen bijna overal, hoeveel stijgen ze in jouw gemeente? [KAARTJE]

28 januari 2020 om 10:18
nl
Vrijwel alle gemeenten in Brabant verwachten dit jaar meer geld op te halen met lokale heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en de rioolheffing. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In een aantal gevallen komt dit doordat de belastingen stijgen, soms zijn er andere redenen waarom deze posten meer opleveren.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De stijging van de opbrengsten uit de reinigingsheffing, ruim acht procent, komt bijvoorbeeld doordat de verwerkingskosten van afval flink omhoog zijn gegaan.

Ook de opbrengst uit de ozb stijgt, met gemiddeld 4,7 procent. De ozb hangt onder meer samen met de gemiddelde woningwaarde (WOZ-waarde), en deze bereikte vorig jaar het hoogste niveau ooit.

Meer dan twintig procent
De gemeenten Loon op Zand, dat fors meer opbrengsten uit toeristenbelasting verwacht, Laarbeek, Cuijk en Etten-Leur verwachten hun schatkist dit jaar flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. In alle vier de gemeenten stijgen de opbrengsten met meer dan twintig procent.

In Zundert, Gilze en Rijen, Dongen, Sint-Michielsgestel, Boekel, Son en Breugel, Veldhoven en Someren stijgen de lasten ook flink.

Heeze-Leende is de enige gemeente in Brabant waar de lokale heffingen dalen met 0,2 procent.

Kijk op het kaartje hoeveel de lasten in jouw gemeente stijgen:

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.