Man uit Liessel verdacht van afpersen Ahold Delhaize

28 januari 2020 om 16:37
nl
De 23-jarige Sammy G. uit Liessel wordt ervan verdacht supermarktconcern Ahold Delhaize voor een paar ton te hebben opgelicht. De man ontkende dinsdag hier ook maar iets mee te maken te hebben. ‘’Ik was het niet’’, zei G. op de eerste dag van zijn strafzaak bij de rechtbank in Haarlem.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Het bedrijf ontving in 2016 een aantal dreigmails die eisten dat de keten 377.777 euro in bitcoins moest betalen. Als hier niet naar geluisterd werd, zouden meerdere filialen van Albert Heijn worden vergiftigd met de giftige stof DNP. De dader zei pakketjes met DNP verstuurd te hebben naar filialen in Haarlem, Groningen, Den Haag en Zaandam.

Gedwongen
De pakketjes met DNP werden voor hun aankomst al door de douane onderschept. Na grondig onderzoek bleken de pakketjes via het dark web te zijn besteld bij een Engelse handelaar. Via hem leidde het spoor al snel naar Sammy G. Hij zei dinsdag dat hij wel betrokken was bij het maken van de accounts van waaruit de bestellingen waren gedaan, maar daarna het beheer heeft overgedragen aan anderen. Zij zouden zijn identiteit op het dark web hebben achterhaald, waarna hij werd gechanteerd, bedreigd en gedwongen hand- en spandiensten te verlenen.

In het huis van de verdachte werden brieven gevonden op gegevensdragers die inhoudelijk erg leken op de dreigmails die naar Ahold Delhaize waren gestuurd. Ook vond de politie templates die gebruikt worden om vals geld te maken. De verdachte gaf toe dat hij vals geld verkocht via het dark web, al zou dat ook onder druk zijn gebeurd.

Onschuld
De man - piloot in opleiding - kan pas sinds enkele dagen aantonen dat de bedreigingen geen verzinsel zijn, liet zijn raadsman weten. Afgelopen vrijdag vond G. een usb-stick terug met schermafbeeldingen die zijn verhaal volgens zijn advocaat 'op hoofdlijnen' ondersteunen. De recherche onderzoekt de bestanden op de stick de komende dagen op echtheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.