Video

Ooit werden er schoolstoeltjes gemaakt, straks wonen mensen op het Galvanitas-terrein in Oosterhout

28 januari 2020 om 21:00
nl
Het verlaten fabrieksterrein van Galvanitas aan de Kanaaldijk-Zuid in Oosterhout doet nu denken aan een verlaten luchtmachtbasis. En dat is niet gek, want de 11 fabriekshallen, met betonnen gewelven als daken, zijn geïnspireerd op vliegtuighangars. Dinsdag werd een plan gepresenteerd waarin de hallen worden omgebouwd tot een centrum voor cultuur en kleine bedrijfjes, met flats met appartementen daar letterlijk bovenop.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Galvanitas, fabrikant van school- en stadionstoelen, ging bijna vier jaar geleden failliet, maar de bedrijfsgebouwen krijgen binnenkort dus waarschijnlijk een nieuwe bestemming.

Al bijna twee jaar lang wordt gekeken naar een nieuwe bestemming van het terrein van 22.000 vierkante meter oftewel vier tot vijf voetbalvelden. Burgemeester en wethouders van Oosterhout hebben zich vorige maand geschaard achter het plan van de Bredase vastgoedontwikkelaar Schonck, Schul& Compagnie om van de voormalige Galvanitas-fabriek een centrum voor wonen, werken en cultuur te maken.

Grasdaken
Misschien wel het meest opvallende deel van het plan is dat de grijze daken van de fabriekshallen groen worden, door het gras dat erop komt. De energie die voor het complex nodig is, moet worden opgewekt door de daken van de vijf woontorens. Deze worden namelijk volledig bedekt met zonnepanelen. In deze torens komen in totaal 134 appartementen. Het bouwplan kost ruimt 50 miljoen euro.

Voor de nieuwe invulling van de fabriek is wel een bestemmingsplanwijziging nodig. Verwacht wordt dat het college van Oosterhout hier in de zomer over beslist, waarna de gemeenteraad er in maart 2021 over zal stemmen. De vastgoedontwikkelaar gaat volgende maand al in gesprek met omwonenden en omliggende bedrijven en heeft een website waarop alle informatie is terug te vinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.