Video

Gert blijft procederen tegen stankoverlast boeren: 'Voor de gezondheid van mijn kinderen'

1 februari 2020 om 12:00
nl
Gert van Dooren is een buitenmens. En daarom besloot hij in 2007 met zijn vrouw en drie kinderen een huis te kopen in het buitengebied van Erp. Midden tussen verschillende boerenbedrijven. Wat hij toen niet wist, is dat het aantal dieren op die boerderijen in de tien jaar daarna zou verdubbelen. En nu is hij boos. Want hij vindt de stankoverlast niet meer te hebben. "De geur geeft een gevoel van onveiligheid."
Profielfoto van Beike Looijse
Geschreven door
Beike Looijse

"Soms is het moeilijk uit te leggen wat stankoverlast echt is", zegt Gert. "Koeien hebben de minst erge geur. Kippen zorgen voor een hele muffe stinklucht. En de stank van varkens is heel scherp, door de ammoniak. Als de wind verkeerd staat, en dat is nogal vaak, dan ruik je dat en dat is niet fijn. Los daarvan weet je dat het niet gezond is. Er zit van alles in die vieze lucht en dat adem je liever niet in."

‘De gemeente heeft zitten slapen’
De aantallen dieren liegen er niet om. Gert omschrijft: "Aan de ene kant van mijn huis staat een heel grote kippenstal met 100.000 kippen erin. Erachter zit een grote koeienboer. En aan de andere kant zit een heel groot varkensbedrijf met ruim 1100 zeugen en zo’n 35.000 biggen per jaar.’ 

Sinds Gert in Erp is komen wonen, is het aantal dieren in zijn omgeving verdubbeld. "Toen vonden we al dat de wind soms verkeerd stond en dat het dan stonk", vertelt Gert. ‘Maar wij vonden het acceptabel en dan moet je er niet over zeuren. Nu is het anders. De gemeente heeft zitten slapen. Het was hier zelfs mogelijk om tot aan het dorp uit te breiden als boer. Dan vraag je je wel af: heb je als burger nog wel rechten in het buitengebied?’’

Politiek mist kennis
Gert laat het er niet bij zitten en voert actie. Er lopen procedures tegen boeren in zijn omgeving en hij zit in verschillende werkgroepen over stankoverlast. Maar dat was vaak een teleurstelling voor hem. "Zowel landelijk als provinciaal merk je gewoon dat het stroef gaat en dat het moeilijk is om de situatie te verbeteren."

Volgens Gert is er een groot gebrek aan kennis in de politiek. "En er is geen wil om de overlast aan te pakken, merk ik. Dat vind ik schandelijk. Je gaat ervan uit dat het in Nederland allemaal goed geregeld is, maar op dit niveau is het juist heel slecht geregeld. Het voelt alsof je als burger in het buitengebied niks meer in te brengen hebt."

Toch blijft hij doorgaan met procederen. "Ik doe het niet alleen voor mezelf", zegt hij. "Maar ook voor de gezondheid van mijn kinderen en voor het welzijn van mensen in de buurt. Ik merk dat die blij zijn dat ik het doe, omdat ze zelf geen gedoe willen met boeren in de omgeving. Dat snap ik wel. Sommige boeren willen heus wel meedenken, maar met anderen valt eigenlijk niet te praten."

Boer met Kiespijn
Omroep Brabant en onderzoekscollectief Spot on Stories kijken het komende half jaar achter de hekken bij de Brabantse boeren. We zoeken uit wat de gevolgen zijn van het vervroegd invoeren van de milieuregels. Voor onze boeren, voor de Brabanders, voor onze provincie. Heb of had je zelf een boerenbedrijf, help ons dan om in kaart te brengen hoe onze provincie verandert, bij ons meldpunt.

Op vernieuwende manieren geven we je een inkijkje in het leven van de boeren en andere Brabanders die met de agrarische sector te maken hebben. Bekijk alle portretten op omroepbrabant.nl/boermetkiespijn of via Instagram (@boermetkiespijnbrabant). Elke twee weken komt er een nieuw portret bij. We sturen ook een nieuwsbrief uit via de mail, als er een nieuwe update is. Abonneren kan hier.

Hoe zat het ook alweer precies?
Ben je even kwijt hoe het nu ook alweer precies zat met de regels en waarom veel boeren boos zijn? Bekijk dan onze uitleganimatie:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.