Video

'20 jaar falend taxibeleid maak je niet snel goed', wethouder belooft streng handhaven met carnaval

4 februari 2020 om 10:03
nl
Wethouder Boaz Adank zegt dat de gemeente Breda nog harder gaat optreden tegen taxichauffeurs die ritten weigeren of klanten oplichten. Ondanks de nieuwe taxiverordening zijn er elk weekend nog talloze misstanden op de taxistandplaats aan de Nieuwe Prinsenkade. "De maat is vol", zo reageert hij naar aanleiding van boosheid en onbegrip onder bezoekers van het Bredase uitgaansleven..
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Bredase stappers zijn de misstanden op de taxistandplaats in de binnenstad spuugzat. Wethouder Boaz Adank kan dat wel begrijpen. Al jarenlang worden ze door een bepaald groepje chauffeurs opgelicht of geweigerd omdat de rit te kort is.

De sfeer op de taxistandplaats is hierdoor vaak om te snijden en het heeft ook al geweld opgeleverd. "De reacties van de klanten zijn niet mals", zo weet de wethouder. "Voor een buitenstaander is het misschien niet goed zichtbaar, maar achter de schermen werken we er hard aan. Het heeft echt onze volledige aandacht en staat hoog op ons lijstje."

Langdurig falend taxibeleid
Dat mag ook wel, want de Bredase taxiwereld is inmiddels een aardig hoofdpijndossier. De gemeente heeft niet stil gezeten en probeert de problematiek aan te pakken. Alleen werpt de nieuwe taxiverordening, een pakket van maatregelen dat sinds september van kracht is, tot nu toe nauwelijks vruchten af. De ellende lijkt eerder toe te nemen. Het aantal rotte appels neemt toe.

"We zitten nog midden in de invoering van de taxiverordening", zegt Boaz Adank naar aanleiding van de aanhoudende problemen. "Dat gebeurt in fases. Zo komt straks bijvoorbeeld een verlichte balk op taxi's met de naam van het bedrijf, zodat er duidelijkheid is. Dat geeft aan dat we er zeker mee bezig zijn. Maar twintig jaar falend taxibeleid in Breda maak je niet snel goed."

Waarschuwingsbrief en dossiervorming
Wethouder Adank vraagt daarom het Bredase uitgaanspubliek om tijd en begrip. "Ik snap dat het bijzonder vervelend is voor de passagier", zo zegt hij. "En het stoort mij ook. We zijn de afgelopen twee jaar de discussie aangegaan met de chauffeurs en ik word wat ongeduldig. Het is bijzonder vervelend. We weten wie het zijn en hebben de namen en rugnummers genoteerd. Sommigen hebben al een waarschuwingsbrief gehad, maar schijnbaar moeten we nog harder optreden."

Wachten op privacy instellingen...

Dat gaat volgens Adank dan ook gebeuren. "We zijn bezig met dossiervorming", zo legt hij uit. "Voordat we tegen sommige chauffeurs zeggen dat ze niet meer welkom zijn, moet er wel enig bewijs zijn natuurlijk. We zijn wel een democratische rechtsstaat. Maar de maat is vol."

Volgens de Bredase wethouder zijn de eerder aangekondigde 'mystery guests' dan ook al pad geweest. Als anonieme klanten maken controleurs gebruik van de taxi's en noteren eventuele misstanden. "De resultaten worden binnenkort bekend", zo zegt Adank.

Verscherpte controle met carnaval
Tot die tijd is het dus nog vrijwel een spel zonder grenzen op de taxistandplaats. Al belooft Boaz Adank wel dat er met de drukke carnavalsdagen flink gehandhaafd wordt: "Scherper dan ooit", zegt de wethouder.

Bekijk de video waarin Bredanaars hun ongenoegen uiten over de taxibranche.

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.