Ruim een miljoen voor Van Abbemuseum, Noordbrabants Museum ontvangt half miljoen euro

6 februari om 12:07
In totaal verdiende de BankGiro Loterij ruim 84 miljoen euro. (Foto: Roy Beusker Fotografie)
In totaal verdiende de BankGiro Loterij ruim 84 miljoen euro. (Foto: Roy Beusker Fotografie)
Het Van Abbemuseum in Eindhoven ontvangt een miljoen euro van de BankGiro Loterij. Dit werd woensdagavond bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Ook het Noordbrabants Museum viel in de prijzen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Het bedrag dat het Van Abbemuseum ontvangt, bestaat uit een vaste jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro, een bijdrage van ruim 20.000 euro dat via de BankGiro Loterij bij elkaar is gespeeld door liefhebbers van het museum en een extra schenking van ruim 798.000 euro.

Multizintuiglijk
Met de laatste bijdrage wil het museum in 2021 een 'all inclusief' collectiepresentatie geven in een ruimte van zo'n 2500 vierkante meter. "Klassiek wordt kunst gepresenteerd vanuit het oog van de kunstgeschiedenis, vanuit westers perspectief", legt curator Steven ten Thije uit. "In een diverse culturele samenleving komen mensen met een andere achtergrond dan echter niet aan bod." De all inclusie-collectiepresentatie moet dit veranderen.

Als voorbeeld haalt hij kunstenaar Piet Ouborg aan. "Die werd vroeger vooral gezien als surrealist. Hij heeft in Nederlands-Indië gewoond en is geïnspireerd door de inheemse cultuur. Vroeger waren musea vooral bezig met zijn relatie met bijvoorbeeld Salvador Dali en Max Ernst. Nu kijken we wat de invloed is van zijn Indonesische kant op zijn kunst. We nodigen mensen met een Indonesische achtergrond uit. Verschillende groepen willen we zo samenbrengen en hier een discussie over voeren."

Voelreplica's
Ook richt het museum een groot deel van de vaste opstelling multizintuiglijk in met voelreplica's en geurelementen. Voor mensen die bijvoorbeeld blind, slechtziend of vergeetachtig zijn of iemand met alzheimer. "Bijvoorbeeld een voelreliéf, een geurkunstwerk en een zogenoemde geluidsinterpretatie van kunst. "Zo kun je kunst ontsluiten naar andere zintuigen."

Maar dit is niet alleen bedoeld voor mensen met een beperking. Ook voor mensen zonder beperkingen is dit volgens Ten Thije een aanrader. "De westerse cultuur is heel erg gericht op denkwerk en geest, maar je kunt ook via andere zintuigen kunst tot je nemen. Dit vult elkaar aan en versterkt elkaar enorm."

Dit alles moet er volgens het museum voor zorgen dat nog meer mensen zich hier thuis zullen voelen. “Het Van Abbemuseum wil een museum zijn waar iedereen zich welkom voelt, met welke achtergrond dan ook", legt directeur Charles Esche uit. "Een plek waar verschillende mensen de ruimte krijgen om hun unieke perspectief te delen.”

Recordbedrag
Het Noordbrabants Museum in Den Bosch ontvangt ruim 570.000 euro: een jaarlijkse bijdrage van 300.000 euro en een extra bijdrage van ruim 270.000 euro. Waaraan dit geld besteedt wordt, is nog niet bekendgemaakt.

In totaal ontvingen 77 culturele instanties in Nederland een recordbedrag van 84,3 miljoen van de BankGiro Loterij. De BankGiro Loterij werft fondsen om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen.

Wachten op privacy instellingen...