Video

‘Gewoon 1929’ is een digitale tijdreis door een 'nieuwbouwhuis' uit 1929

6 februari 2020 om 19:29
nl
Hoe zag het interieur eruit van het huis waar (bijvoorbeeld) je opa en oma hebben gewoond? Hoe hadden zij hun woning ingericht, wat voor moderne meubels hadden ze in de toen nieuwe kamer van het nieuwe huis staan? Interieurarchitect Elles van Sluisveld uit Drunen is een uniek project gestart. Het project ‘Gewoon 1929’ is een digitale tijdreis door een huis dat eens een nieuwbouwhuis was met toen moderne en eigentijdse meubels.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

In ‘Gewoon 1929’ is digitaal het interieur te zien van de kamer, de slaapkamer en keuken ten tijde van de oplevering van het huis in Tilburg waar Sluisveld zelf ook nog een tijdje heeft gewoond. “De terrazzo vloer die je in de keuken ziet, was er ook nog toen ik daar woonde, maar ging wel schuil onder een laag van vinyl. Ik probeer in de digitale tijdreis een zo realistisch mogelijk beeld te creëren, hoe de situatie was toen het huis net was opgeleverd. Hoe mensen hun huis hadden ingericht", legt Van Sluisveld uit.

Degelijk en sober
Ze benadrukt dat je in die tijd geen keuze had wat voor keuken je wilde in je nieuwe huis. “Die werd er gewoon ingezet en dat was het dan. En de meubels kwamen uiteraard ook niet van IKEA. Verder kwam je in de kamer van zo’n huis een dressoir tegen, een stoel voor vader, een tafel en dat was het wel zo’n beetje.”

Sinds kort heeft ze een aantal foto’s online gezet van haar project. En de eerste reacties op het bijzondere project zijn positief. “Dus ga ik ook aan de slag met huizen en interieurs uit de jaren zestig en zeventig.”

Arbeidsintensief
Het speuren naar de juiste informatie en het in 3D tekenen van de juiste meubelstukken is enorm arbeidsintensief. “Maar, het is ook herinneringen ophalen”, vertelt Van Sluisveld. “Het is soms lang zoeken naar de juiste voorwerpen en meubelstukken uit een bepaalde tijd, maar veel kan ik zelf ook maken.” Zo is ze recent nog heel lang bezig geweest om bakelieten schakelaars te tekenen. “Die schakelaars zaten in die tijd (en later) overal in die huizen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.