Coalitie met Forum voor Democratie serieuze optie: VVD gaat verder praten met FvD en CDA - Omroep Brabant

Coalitie met Forum voor Democratie serieuze optie: VVD gaat verder praten met FvD en CDA

7 februari 2020 om 11:42
Gedeputeerde Christophe van der Maat (foto: provincie).
Gedeputeerde Christophe van der Maat (foto: provincie).
De Brabantse VVD-fractie heeft Forum voor Democratie en het CDA uitgenodigd om te onderhandelen over een nieuwe coalitie. Dat meldt de VVD vrijdagochtend, die hiermee een nieuwe weg inslaat. Er zijn in Nederland nog geen coalities met daarin Forum voor Democratie. Alleen Limburg heeft een FvD-gedeputeerde, op persoonlijke titel.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door

"De VVD stelt voor dat de drie grootste partijen samen een poging wagen om een stabiele én open meerderheidscoalitie te bouwen", is te lezen in een verklaring op de website.

'Opmerkelijke ontwikkeling'
De partij wil verder niet uitgebreid reageren. "Het is een delicaat proces en we willen met deze dienstmededeling laten weten dat dingen in Brabant wel degelijk in beweging zijn", zegt Hans van Zeeland, woordvoerder van VVD Brabant. Hij snapt dat de gesprekken met Forum 'een opmerkelijke ontwikkeling' zijn. "Daarom hebben wij dit ook naar buiten gebracht.

Maandag werd door bestuurlijke zwaargewichten Alfred Arbouw en Peter van der Velden een rapport gepresenteerd over welke partijen het beste met elkaar zouden kunnen samenwerken. Daarna volgden eerste gesprekken met Forum voor Democratie en het CDA en met D66, GroenLinks, SP en de PvdA. Nu wordt dus verder gesproken met Forum en CDA.

Verschillen enorm
Duidelijk is al wel dat FvD en CDA een ander bestuursakkoord willen, want de verschillen met de VVD zijn enorm. De rapporteurs in het rapport: “Forum voor Democratie en het CDA hebben aangegeven deze optie als voorkeur te hebben. Het CDA heeft voorgesteld om opnieuw te beginnen en gesprekken aan te gaan tussen de drie grootste partijen. Ook in deze variant moet gewerkt worden aan herstel van vertrouwen, met name tussen het CDA en de VVD”.

Brabant zit in een politieke impasse sinds het CDA uit het bestuur stapte. De coalitie met VVD, D66, GroenLinks, PvdA en het CDA klapte eind 2019, zo’n half jaar na de vorming van het provinciebestuur. Door opstappen van het CDA was er geen meerderheid meer. De christendemocraten waren het niet met de andere vier coalitiepartijen eens over het stikstofbeleid.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...