Video

Bas Verwijlen wint wereldbekerwedstrijd schermen in Vancouver: 'Ik heb helemaal geen stem meer'

9 februari 2020 om 11:09
nl
Bosschenaar Bas Verwijlen (36) heeft de wereldbekerwedstrijd degenschermen in het Canadese Vancouver zaterdag op zijn naam geschreven. Daarmee deed hij goede zaken in de strijd om een ticket voor de Olympische Spelen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Verwijlen begon het toernooi nog met een nipte zege op plaatsgenoot Tristan Tulen (15-14), maar kwam daarna op stoom. Hij rekende af met de Koreaan Park Sang-young, de Zwitser Max Heinzer en de Oekraïner Bogdan Nikisjine.

In de finale klopte de Bosschenaar de Rus Sergei Bida. "Ik heb helemaal geen stem meer", liet een blije Verwijlen na de eindstrijd weten.

Het was voor Verwijlen al een tijd geleden dat hij tegen deze Rus had geschermd. "Hij is de nummer één van de wereld, voor velen onverslaanbaar. Een beer van een vent, twee meter lang en 110 kilo schoon aan de haak, geloof ik. Maar ik liep na een beetje aftasten in het begin twee treffers uit en hij had geen antwoord op mijn contra-aanvallen. Hij kon zich niet aanpassen."

Vijfde plaats op de wereldranglijst
Door deze overwinning stijgt Verwijlen naar de vijfde plaats op de wereldranglijst en verovert hij de nodige punten in de strijd om een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. "Ik moet op de Europese ranglijst bij de beste twee staan om naar Tokio te mogen. Daar sta ik nu. Ik verdiende met mijn zege 32 punten voor de wereldranglijst. De nummer één van de Europese ranglijst is ver weg, naar ik ben met deze toernooizege ver weggelopen van de Pool die derde staat. Ik sta nu 45 punten boven hem. Hij zou de komende twee toernooien moeten winnen en ik moet daar niks presteren wil hij me kunnen passeren. Ik sta er dus heel goed voor "

Verwijlen nam al drie keer eerder deel aan de Spelen. "En daar ben ik ontzettend trots op. Voor veel sporters zijn de Spelen het hoogst haalbare, het ultieme." Vier jaar geleden, in het Braziliaanse Rio de Janeiro, moest hij al na een wedstrijd naar huis. Dat was een flinke teleurstelling voor hem, maar hij zei toen al zeker door te willen gaan tot de Spelen in Japan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.