80-jarig rekenwonder vestigt nieuw wereldrecord hoofdrekenen op de TU/e ondanks 'jaagfout'

10 februari om 17:31
De raderen draaien op volle toeren bij Willem Bouman. (Foto: Bart van Overbeeke)
De raderen draaien op volle toeren bij Willem Bouman. (Foto: Bart van Overbeeke)
Willem Bouman uit Alphen aan den Rijn heeft maandagmiddag op de Technische Universiteit in Eindhoven een nieuw wereldrecord hoofdrekenen gevestigd. Zijn vijfde alweer. In nog geen vijf minuten tijd wist de 80-jarige tien zeer ingewikkelde sommen uit te rekenen die door een computer waren bedacht. En dat leek even mis te gaan.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Bij som zeven in de eerste set ging Bouman in fout. Het gaat mis als het mobieltje van zijn vrouw afgaat. "Dit is een zogenaamde jaagfout. Je verdoet je wel een keer. Maar ja, er is geen praten zo makkelijk als napraten”, vertelt hij tegen universiteitsblad Cursor. In de tweede set lukte het hem wel om tien sommen foutloos uit te rekenen.

'Mijn hersenen zijn een rekenmachientje'
De droom van Willem, die ook wel King of Prime wordt genoemd, was om als eerste persoon ooit minstens tien getallen van vijf cijfers uit te schrijven als de som van vier kwadraten. Eerder wist hij ook al vier andere records binnen te slepen zoals ‘opgaande delingen’ en ’vier opeenvolgende priemgetallen berekenen uit een getal van zestien cijfers’.

Aan het publiek vertelde Bouman maandagmiddag dat hij ook rekent met alle cijferreeksen in nummerborden die hij op de weg ziet. "Mijn hersenen zijn een rekenmachientje waarvan de batterij nooit leeg is.”

'Ik heb geen lievelingsgetal'
De 80-jarige, een man van oneliners, omschrijft zichzelf als een alfaman met het talent om te rekenen. Hij traint dit iedere dag. "Ik doe alles - ook vermenigvuldigen, delen, machtsverheffen, optellen, aftrekken. Ik heb geen lievelingsgetal, mijn enige lieveling is mijn vrouw.”

Het record wordt bijgeschreven op de site recordholders.org. Dat is een site met veel aandacht voor rekenrecords.

 

Wachten op privacy instellingen...