Video

ChristenUnie: 'Vergunning Amercentrale was koehandel met de provincie'

10 februari 2020 om 19:39
nl
Statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie) weet het zeker: bij de huidige vergunning die de provincie aan de Amercentrale verleende, is sprake geweest van koehandel tussen gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) en energiebedrijf RWE. "Er wordt met twee maten gemeten."
Profielfoto van Paul Ruiter
Geschreven door
Paul Ruiter

De energiecentrale in Geertruidenberg kreeg in mei 2019 een nieuwe vergunning, maar die werd kort daarna ongeldig doordat de Raad van State het stikstofbeleid van de overheid afkeurde. In december gaf het provinciebestuur alsnog een vergunning af. Maar volgens statenlid Vreugdenhil blijkt uit opgevraagde documenten dat gedeputeerde Grashoff wist dat dit in strijd was met nieuwe, aangescherpte regels.

 

Uit de documenten zou blijken dat gedeputeerde Grashoff voor de uiteindelijke vergunning persoonlijk een deal over sloot met RWE voor een plafond van 50.000 kilo ammoniak, terwijl duidelijk was dat die emissie niet te vergunnen was.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Vreugdenhil is de vergunning er "bestuurlijk doorheen gedrukt" door Grashoff. De bestuurder zou de Staten niet op de hoogte hebben gebracht en de Omgevingsdienst opdracht hebben gegeven de vergunning direct af te geven. "Ik ben enorm geschrokken hoe er blijkbaar met twee maten gemeten wordt, terwijl we middenin de stikstofcrisis zitten", schrijft Vreugdenhil op Twitter.

Reactie provincie
Een woordvoerder van gedeputeerde Grashoff laat in een reactie weten dat RWE de vergunning in januari 2019 aanvroeg op grond van de Wet natuurbescherming, omdat het energiebedrijf de Amercentrale wil laten overstappen van steenkool naar biomassa. Door de stikstofuitspraak moest die aanvraag worden aangepast.

De huidige emissiegrenzen zijn volgens de provincie na "ambtelijke afstemming" bevestigd in een telefoongesprek tussen Grashoff en RWE. "Daarnaast is in de vergunning opgenomen dat de uitstoot van ammoniak jaarlijks aan de provincie wordt doorgegeven en kunnen de Staten de uitstoot van ammoniak naar beneden bijstellen als na drie jaar blijkt dat de daadwerkelijke uitstoot van stoffen lager is dan nu vastgelegd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.