Tips van de explosievenexpert: hoe herken je een bombrief en wat moet je ermee doen?

13 februari om 12:15
De bombrief die in Amsterdam ontplofte (foto: politie).
De bombrief die in Amsterdam ontplofte (foto: politie).
Het is de schrik van veel bedrijven: een bombrief. Donderdag werd er één onschadelijk gemaakt in Leusden en de dag ervoor ontploften er twee in Amsterdam en Kerkrade. "Het is een serieuze kwestie. Twintig of dertig gram explosieve stof is voldoende om iemand te doden of in ieder geval zwaar te verminken", vertelt explosievenexpert Ad van Riel van REASeuro in Riel donderdagochtend in het radioprogramma Wakker!
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Al meer dan twintig jaar geeft Van Riel trainingen aan bedrijven. "Dat gaat om het herkennen van een bombrief, er zijn diverse kenmerken waar wij mensen op trainen. Als er dan een postbestelling komt waar een aantal factoren niet kloppen dan schaal je het risicoprofiel op en ga je stappen zetten."

Kenmerken
Er zijn behoorlijk wat kenmerken die ervoor zorgen dat een pakket als verdacht gezien wordt, legt Van Riel uit:

  • Het kan een pakket zijn dat je niet verwacht, met een afzender die onduidelijk is.
  • Het kan een pakket zijn waarmee 'gerommeld' is. Soms is de envelop extra verstevigd met plakband of zitten er verdikkingen in de brief.
  • Een brief kan extra gefrankeerd zijn om zeker te zijn dat hij aankomt.

De bombrieven mogen we volgens Van Riel zeker niet onderschatten. "Je hebt eigenlijk maar heel weinig explosief materiaal nodig om een bombrief te maken. En wie de brief of envelop openmaakt doet dat op borsthoogte."

Politie inschakelen
Dat kan volgens hem een dodelijk gevolg hebben of in ieder geval zware verminking. Hij adviseert daarom om de envelop aan de kant te leggen en de politie in te schakelen. "Teamleiders explosieve verkenning komen dan. Als ook zij vinden dat al die omstandigheden verdacht zijn dan bellen ze EOD. De EOD heeft een heel arsenaal aan middelen om zo'n envelop veilig onschadelijk te maken."

Afzender onbekend
De afzender van de brieven is vaak onbekend, maar Van Riel onderscheidt daar twee hoofdgroepen in. "Criminelen hebben niet zo'n moreel kompas, die zijn echt uit op geldbejag. Zij gebruiken het als afpersing. Daarnaast zijn het groeperingen die een ideologische doelstelling hebben en dat echt gebruiken om te dreigen."

Wachten op privacy instellingen...

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...