Moeder in tranen: haar zoon krijgt geen boete, maar wel schuldig aan 'illegaal schommelen'

13 februari 2020 om 16:50
nl
"Dat ik geen straf zou krijgen, had ik wel verwacht. Maar dat ik wel schuldig ben verklaard vind ik raar." Dat vertelt de 16-jarige Kees Jan van Boxel na afloop van een opmerkelijke rechtszaak, donderdag in Breda, over 'illegaal schommelen'. Zijn moeder reageert een stuk emotioneler: "Ik vind het heel triest."
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Op een zomerdag in 2018 schommelde Kees Jan, samen met zijn vriend Jop en een meisje uit Made, illegaal in een speeltuin aan Het Bolwerk in Breda. Twee handhavers gaven hen ieder een boete van 57 euro. Het is na tien uur 's avonds namelijk niet toegestaan om daar te spelen. Ook was het drietal ouder dan de maximumleeftijd van 13 jaar. De regels stonden op een bordje, maar dat hadden de kinderen niet gezien.

De jongens hoeven de boetes niet te betalen, maar ze zijn wel schuldig verklaard. Dat tot grote woede van Marleen van Boxel, de moeder van Kees Jan. De tranen springen in haar ogen. "Het gaat mij om het principe, ik vind het in en in triest dat ze geen blanco strafblad meer hebben."

Hoe zit het met dat strafblad?
Volgens de rechtbank moet het woord strafblad hier met een korreltje zout genomen worden en zal deze uitspraak de jongeren in de toekomst geen problemen bezorgen. "Wij noemen dat een strafblad, ja, maar je moet het meer zien als een register. Ik als rechter kan dat register inzien. Daar staan bijvoorbeeld ook verkeersboetes in", legt persrechter Suzanne Tempel uit.

"Om aangenomen te worden bij een stage of baan moet je soms een verklaring omtrent gedrag aanvragen. Die kunnen ze ondanks de overtreding nog gewoon krijgen. Van deze overtreding krijgen ze geen last."

Kees Jan is in elk geval ontdaan. "Het idee dat je de mogelijkheid hebt om je verhaal te vertellen is fijn. Dat je naar de rechtbank moet is wel overdreven. Ze hadden makkelijk kunnen besluiten om niet te vervolgen." In hun geval bleek de rechter daar niet voor te kiezen. "Ik zie een heel lichte overtreding. Je hebt het wel gedaan, het is strafbaar, maar er volgt geen straf."

Of het tweetal nog stappen gaat ondernemen, weten ze nog niet. Deze uitspraak zagen ze namelijk niet aankomen. "Ik had verwacht dat hij ons helemaal vrij zou spreken." De zaak tegen het meisje werd overigens aangehouden.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.