Noortje (23) teleurgesteld: arbeidsgehandicapten hebben óók recht op het minimumloon

ROOSENDAAL - Noortje van Lith (23) uit Roosendaal is niet blij. Ze schreef twee jaar geleden een brief aan premier Rutte: Ze was het niet eens met de plannen om mensen met een handicap minder te betalen dan het minimumloon. De brief had effect. Nu liggen er nieuwe plannen, maar ook daar is Noortje het niet mee eens.

In de nieuwste plannen stelt staatssecretaris Van Ark voor, dat Noortje en andere arbeidsgehandicapten er een klein beetje inkomen bij krijgen. Maar volgens Noortje verdienen ze dan nog steeds onder het minimumloon. Er is dus eigenlijk weinig veranderd. "Ik ben heel teleurgesteld."

Vechten voor rechten
Hoewel Noortje nog studeert, houden de plannen in Den Haag haar al jaren druk bezig. "Mensen met een arbeidsbeperking of chronische ziekte kunnen soms hun eigen stem niet laten horen en daarom wil ik dat voor ze doen."

Noortje heeft eerder al brieven ontvangen van premier Mark Rutte over de kwestie.

Na haar studie sociale zekerheidsrecht wil ze anderen ondersteunen. "Hoe precies weet ik nog niet. Maar ik denk mensen helpen met allerlei zaken aanvragen zoals toeslagen." Niet in Den Haag, want dat is te ver weg voor Noortje. "Maar voor de gemeente Roosendaal", lacht ze.