Carnavalsoptochten moeten rekening houden met onstuimig weer, vooral zondag harde windstoten

17 februari om 09:25
Kleurrijke creatie (foto: Karin Kamp)
Kleurrijke creatie (foto: Karin Kamp)
Het komende carnavalsweekend gaat het opnieuw hard waaien. Carnavalsvierders, maar vooral ook de organisatie en deelnemers aan optochten, moeten rekening houden met zware windstoten. Vooral zondag kan het weer gaan spoken. Dan wordt een windkracht 6 of 7 verwacht, met windstoten tot negentig kilometer per uur.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door

De afgelopen twee weekenden verliepen al stormachtig en naar verwachting wordt dat het aankomend weekend niet veel anders. Weervrouw Britta van Gendt van MeteoGroup vertelt dat de wind op vrijdag al aantrekt. "Maar dan is het verder nog wel mooi weer, droog en zonnig."

Zondag het slechtste
Zaterdag waait er dan weer een harde wind, maar lijkt het overdag nog wel droog te blijven.

Het grootste risico lopen optochten op zondag, zoals die in Tilburg, Prinsenbeek en Helmond: "Naast de harde wind, krijgen we dan ook te maken met veel regen." Met windkracht 6 of 7 spreek je officieel niet van een storm (pas bij windkracht 9), maar in combinatie met de harde windstoten is het allesbehalve ideaal weer voor carnavalswagen. "Ik zou er zeer zeker rekening mee houden dat het weer aardig tekeer kan gaan."

Wind gaat niet lukken
Optochten laten rijden op een moment dat de wind wat is gaan liggen, wordt lastig. "Er zijn zondag eigenlijk de hele dag door windstoten." Naast Tilburg en Helmond hebben ook veel kleinere steden en dorpen jaarlijks hun optocht op zondag.

Hoe de vlag erbij hangt voor maandag, is nog lastig te zeggen, aldus Van Gendt. "Op basis van de laatste berekening is het dan rustiger dan op zondag. Maar we zouden dan wel precies tussen twee depressies zitten. Komt zo'n depressie een paar uur eerder, dan ziet het beeld er alweer compleet anders uit."

Spannend
En dus gaat het weer spannend worden voor alles en iedereen die komende carnaval betrokken is bij een carnavalsoptocht. Vorig jaar was het om dezelfde reden ook billenknijpen in de aanloop naar het feestweekend. Toen kwamen in Den Bosch en Breda de organisaties op maandagochtend bij elkaar om te beslissen of er gereden kon worden. Het dubbeltje viel naar de gunstige kant: beide optochten gingen door. In 2016 moest in Den Bosch en Breda wel een streep door de optocht worden getrokken vanwege slecht weer.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...