Francesco kan weer lachen dankzij de longen van de verongelukte Tim - Omroep Brabant

Francesco kan weer lachen dankzij de longen van de verongelukte Tim

18 februari 2020 om 19:22
nl
De longen van de Tilburgse Tim, die in juli 2018 om het leven kwam bij een ongeluk in St. Julians in Malta, zijn gedoneerd aan de 36-jarige Italiaanse Francesco Pelz. "Hij kan weer lachen zonder buiten adem te raken", zegt Elisabeth, de vrouw van Francesco.
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

Francesco Pelz heeft alles te danken aan de orgaandonor, schrijft Times Of Malta. Hij heeft taaislijmziekte. Voordat de Italiaan de longen van Tim kreeg, kon hij niet zelfstandig zijn schoenen strikken of zichzelf aankleden. Hij had 24 uur per dag, zeven dagen in de week een zuurstoftank nodig.

De Italiaan kreeg 8 juli 2018 een telefoontje van het transplantatieziekenhuis dat hij drie uur de tijd had om van zijn huis naar het gespecialiseerde ziekenhuis te rijden in Milaan. Daar wachtten doktoren op hem met de longen van Tim.

Geschept op de boulevard
Tim overleed twee dagen eerder toen hij bij een ongeluk in het nabijgelegen Malta werd geschept door een auto. Hij liep daar op een boulevard in St. Julian's toen hij werd aangereden door een roekeloze automobilist. In totaal raakten acht mensen gewond.

Tim, die toen 19 was, had op zijn identiteitskaart geschreven dat hij orgaandonor was en bij de aankomst van Francesco in Milaan werd meteen gekeken of de longen van de omgekomen Tilburger geschikt waren. Na een operatie van meer dan twaalf uur waren de longen getransplanteerd.

Nieuwe sensaties
De volgende dag bleken de longen van Tim zo goed aan te slaan dat de Italiaan weer zelfstandig kon ademen. “Plotseling kon hij weer nieuwe sensaties ervaren, hij kon weer lachen zonder zijn adem te verliezen”, vertelt zijn vrouw Elisabeth tegen de Maltese media.

Elisabeth: “Dankzij dit prachtige geschenk kunnen we weer aan een toekomst denken.” In Italië is het niet gebruikelijk om de naam van de donor vrij te geven aan de persoon die een orgaan ontvangt. “Als we iets tegen de familie mogen zeggen, is het: bedankt! Ook willen we op deze manier aandacht vragen voor orgaandonatie.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.