Man uit Liessel die producten van Ahold Delhaize dreigde te vergiftigen moet de cel in

21 februari 2020 om 11:43
nl
Sammy G. (23) uit Liessel is vrijdagochtend veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij probeerde supermarktconcern Ahold Delhaize af te persen. G. dreigde producten in winkels van het concern te vergiftigen met 2,4-Dinitrophenol (DNP).
Geschreven door

Eind 2016 stuurde G. dreigmails naar Ahold Delhaize. Hij eiste 377.777 euro in bitcoins. Om zijn dreigement kracht bij te zetten, werd aangekondigd dat de pakketjes DNP onderweg waren naar AH-filialen in Haarlem, Groningen, Den Haag en het hoofdkantoor in Zaandam.

Ontkennen
De gifzendingen werden onderweg door de douane onderschept. Uit onderzoek bleek dat de pakketjes op het dark web waren besteld bij een Engelse handelaar. Via die handelaar kwam G. in beeld.

G. ontkende tijdens de zaak dat hij achter de afpersingspraktijken zou zitten. Hij zei dat hij wel betrokken was bij het maken van de accounts van waaruit de bestellingen waren gedaan, maar daarna zou hij het beheer hebben overgedragen aan anderen. Die zouden volgens hem zijn identiteit op het dark web hebben achterhaald, waarna zij hem chanteerden, bedreigden en dwongen om hand- en spandiensten te verlenen. Het dark web is een plek op internet waar bijvoorbeeld ook wapens en drugs verhandeld worden.

Vrijgesproken van oplichting
Het Openbaar Ministerie (OM) had vier jaar cel tegen G. geëist. De rechter kwam tot een lagere straf, omdat G. werd vrijgesproken van oplichting. Volgens het OM had G. Apple opgelicht en zo een laptop in zijn bezit gekregen, maar de rechter zag voor die verdenking te weinig bewijs.

Bij het bepalen van de straf is ook rekening gehouden met de relatief jonge leeftijd van de verdachte en het feit dat het onderzoek, dat ruim drie jaar geleden begon, erg lang duurde.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.